Ciasteczka dyniowe z żurawiną i lukrem – miękkie

Ciasteczka dyniowe z żurawiną i lukrem – miękkie 

Miękkie ciasteczka dyniowe na bazie puree z dyni, wypełnione po brzegi suszoną żurawiną i bakaliami. Wierzch posmarowany niewielką ilością lukru, ale za to sporą gorzkiej czekolady. Podczas stygnięcia z wierzchu ciasteczka nieco twardnieją przez co robi się chrupiąca skórka, natomiast środek pozostaje mięciutki. Jeśli nie posiadanie foremek lub papilotek do babeczek, te ciasteczka brzydale są świetną alternatywą. Wystarczy nałożyć je gałkownicą lub uformować dowolny kształt. Konsystencja ciasta pozostaje lepka, dlatego nie da się ich pokroić jak w przypadku kruchych ciasteczek. Pyszne i ekspresowe w przygotowaniu.

Składniki na jedną blachę ( około 18 ciastek w zależności jakiej wielkości je uformujecie )

  • puree z dyni 1 szklanka
  • mąka pszenna 200-330 g ( ilość zależna od konsystencji puree )
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • suszona żurawina 2 garści
  • bakalie garść
  • margaryna lub masło 100 g
  • jajko
  • cukier wanilinowy 16 g
  •  roztopiona czekolada
  • lukier cytrynowy

Przygotowanie 

  • Tłuszcz rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Wcześniej przesiane sypkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy cukier wanilinowy żurawinę i bakalie, mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy jajko, roztopione masło, puree i dokładnie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto nakładamy gałkownicą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 °C.

Ilość dodanej mąki należy dostosować do konsystencji ciasta. Mąkę można zastąpić płatkami owsianymi, lub użyć bezglutenowej. 

23131654_2011064192455767_1731495341208063688_n

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.