Ciasteczka kakaowe z maszynki

20160320_135438

Ciasteczka kakaowe z maszynki

Malutkie, maślane ciasteczka kakaowe to smak i wspomnienie mojego dzieciństwa. Choć nie były robione w moim rodzinnym domu, to z wielką chęcią i zapałem musiałam je zrobić tym bardziej, że miałam je w zamyśle od dawna. Ich przygotowanie z pomocą mojego juniora przysporzyło nam dużo dobrej zabawy, a widok dziecięcego pałaszowania utwierdził mnie w przekonaniu, że na pewno będą częściej gościły w naszym domu. Kruche ciasteczka o różnych kształtach są proste w przygotowaniu, stosunkowo dość szybko wyciska się je pod warunkiem, że dysponujemy dobrą maszynką do tego typu ciasteczek.

Składniki na około dwie blachy

  • masło 200 g
  • cukier puder 80 g
  • mąka pszenna 350 g
  • żółtka z 3 jaj
  • aromat waniliowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • kakao extra mocne 2 łyżeczki ( kopiaste )

Przygotowanie

  • Miękkie masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodać wcześniej przesiany cukier puder, zmiksować. Kolejno dodać szczyptę soli, aromat, żółtka, połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać dodać do całości. Składniki zmiksować do momentu uzyskania kruszonki. Ciasto zagnieść w kulę, część umieścić w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. W razie potrzeby ciasto można schłodzić, ale nie za długo wówczas zrobi się twarde.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka wyciskać obok siebie, z zachowaniem niewielkiego odstępu. W przypadku problemów przy nakładaniu ciasteczek polecam pominąć papier do pieczenia. Ciasteczka nakładane na suchą blachę mają lepszą przyczepność i bez problemu się przylepiają.  Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 10-12 minut. Ostudzić na kratce. Ciasteczka przechowywać w metalowej puszce, wówczas zachowają świeżość do 1-2 tygodni.

 

20160320_135438 20160320_135811 20160320_135923

Share Button

Dodaj komentarz