Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Pyszne, kruche ciasteczka maślane. Proste i błyskawiczne w przygotowaniu, wręcz idealne na dziecięcą zachciankę. Przepis na ciasteczka maślane skradłam z Moje Wypieki.

Składniki na 1 blachę

  • zimne masło 82 % tł. 120 g
  • cukier puder 3-4 łyżki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • cukier wanilinowy lub aromat

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze lub szybko siekamy i zagniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Następnie formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C.  Z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce. Za pomocą widelca delikatnie spłaszczamy, aby uzyskać charakterystyczny wzór. Pieczemy przez 15 minut, aż się delikatnie zarumienią. Ciasteczka przechowujemy szczelnie zamknięte w metalowej puszce do paru dni.

Smacznego.

dav

dav

Share Button
Oznaczone , , , , , , ,

2 opinii z “Ciasteczka maślane

  1. Bardzo smaczne.
    Jednego nie rozumiem w przepisie: dlaczego z ciastem zawinietym w folię mamy CHODZIĆ przez godzinkę? Myślę, że teraz, gdy chłodno ba dworze, to by taki spacerek zadziałał na ciasto :)
    A co w upał?
    Pozdrawiam, dużo smakowitości!

  2. Ciasto chłodzimy w lodówce, Łukasz dziękuję za wyłapanie błędu 😉
    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.