Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Usteczka półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem. Delikatne, a zarazem kruche ciastka z soczystym plastrem jabłka, mocno oprószone cukrem pudrem.

Składniki

  • masło 200 g
  • mąka pszenna 250 g + do podsypania
  • ser biały 250 g
  • szczypta soli
  • jabłka 2 duże
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Mocno schłodzone masło pokroić w kostkę, z mąką i solą posiekać ( posiadając malakser przygotowanie ciasta zajmie chwilę). Dodać zmielony ser i wyrobić dość szybko na zwartą kulę gładkiego ciasta. Następnie owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez niecałą godzinę. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne. Jabłka pokroić na pół następnie w plastry. Stolnicę posypać mąką, cześć ciasta rozwałkować na placek o grubości 3 mm ( pozostałą część ciasta przechowywać w lodówce, gdyż bardzo szybko się ociepla ). Od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia wykroić krążki, na każdy ułożyć kawałek jabłka grubszą częścią do brzegu, następnie złożyć na pół lekko zlepiając dolne rogi. Ciasteczka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 °C przez 20-25 minut. Ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Smacznego,

1111

20160127_194807 20160127_195006 20160127_195200

Share Button
Oznaczone , , , , ,

3 opinii z “Ciasteczka serowe z jabłkami

  1. nasze ulubione 😉

  2. proste, mało składników, po prostu rewelacja :) dziękuję że mogłam skorzystać z przepisu 😉 :)

    1. cieszę się, że smakowały
      pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.