Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Malutkie, maślane ciasteczka z marmoladą to smak i wspomnienie mojego dzieciństwa. Choć nie były robione w moim rodzinnym domu, to z wielką chęcią i zapałem musiałam je zrobić tym bardziej, że miałam je w zamyśle od dawna. Ich przygotowanie z pomocą mojego juniora przysporzyło nam dużo dobrej zabawy, a widok dziecięcego pałaszowania utwierdził mnie w przekonaniu, że na pewno będą częściej gościły w naszym domu. Kruche ciasteczka o różnych kształtach są proste w przygotowaniu, stosunkowo dość szybko wyciska się je pod warunkiem, że dysponujemy dobrą maszynką do tego typu ciasteczek. Smakiem przypominają te z dawnych lat, kruche, maślane, z kropką marmolady lub powideł. Przechowywane w metalowej puszce „te suche” z powodzeniem wytrzymają do dwóch tygodni.

Składniki na dwie blachy

  • masło 200 g
  • cukier puder 80 g
  • mąka pszenna 350 g
  • żółtka z 3 jaj
  • aromat waniliowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • powidła lub gęsta marmolada

Przygotowanie

  • Miękkie masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodać wcześniej przesiany cukier puder, zmiksować. Kolejno dodać szczyptę soli, aromat, żółtka, połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać dodać do całości. Składniki zmiksować do momentu uzyskania kruszonki. Ciasto zagnieść w kulę, część umieścić w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. W razie potrzeby ciasto można schłodzić, ale nie za długo wówczas zrobi się twarde.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka wyciskać obok siebie, z zachowaniem niewielkiego odstępu. W przypadku problemów przy nakładaniu ciasteczek polecam pominąć papier do pieczenia. Ciasteczka nakładane na suchą blachę mają lepszą przyczepność i bez problemu się przylepiają.  Marmoladę przełożyć do rękawa cukierniczego odrobinę wycisnąć na środek ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 12 minut. Ostudzić na kratce.

20160128_171337 20160128_170517 20160128_171031

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button
Oznaczone , , , , ,

4 opinii z “Ciasteczka z maszynki

  1. Kiedyś robiłam takie ciasteczka, pyszne.

  2. śliczne, zapisuję przepis :)

  3. Nie chcą mi wychodzić z tuby, Co robię źle?

    1. Proszę schłodzić ciasto wraz z tubą. Być może ciasto wyszło zbyt gęste, to dodałabym dodatkowe jajko lub masło, śmietanę i ponownie zagnieść.
      Jaką ma Pani maszynkę ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.