dav

Ciastka grzybki

Ciastka grzybki

Ciastka grzybki jadłam ostatni raz w dzieciństwie. Pamiętam, że wywołały dużo uśmiechu i pozytywnych wrażeń, kiedy je zobaczyłam. A, że Junior chorutki i ogólnie mamy domowy szpital, chciałam troszkę go rozruszać tymi cudnie wyglądającymi ciastkami. Zachęćcie swoje pociechy do wspólnego przygotowania tych wspaniałych grzybków, a zabawy i wrażeń będzie na pewno mnóstwo. Owszem, są pracochłonne w przygotowaniu, ale pomoc malutkich rączek i efekt finalny wynagrodzi wszystko. Ciastka grzybki to nic innego jak połączenie kruchego ciastka z ulubionym kremem, który ukryty jest pod kapeluszem grzybka. Wierzch kapelusza zanurzony jest w polewie czekoladowej, a nóżka zanurzona w maku, aby ciastka bardziej realistycznie przedstawiały prawdziwe grzyby. Inspiracją na te pyszne ciastka była Kuchnia w czekoladziedziękuję !

Składniki na około 20 średniej wielkości grzybków 

Ciasto kruche 

  • mąka pszenna 2 szklanki 450 g
  • szczypta soli
  • cukier puder 1/2 szklanki około 80 g
  • żółtka z 2 dużych jaj
  • margaryna 200 g
  • zimna woda 3 łyżki

Krem orzechowy 

  • mleko w proszku 1 szklanki
  • mleko 70 ml
  • miękkie masło 1 łyżka
  • cukier wanilinowy 16 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • serek mascarpone 200 g
  • śmietana 30 % 200 ml
  • cukier puder 2 łyżki

Ponadto 

  • suchy mak 1-2 łyżki
  • białko z 1 jajka

Polewa kakaowa 

  • masło 50 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • mleko 4 łyżki
  • gorzkie kakao 3 łyżki

Przygotowanie 

  • Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.  Następnie dodajemy posiekaną margarynę i zimną wodę, wszystkie składniki siekamy z grubsza i rozcieramy palcami do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, początkowo siekamy, a potem ciasto zagniatamy na stolnicy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie kule, spłaszczamy je i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  • Orzechy z grubsza siekamy i prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszamy.  Kiedy orzechy wystygną mielimy je w blenderze. W rondlu umieszczamy mleko, masło i cukier wanilinowy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy energicznie, aby pozbyć się grudek. Dodajemy zmielone orzechy, chwilę podgrzewamy i odstawiamy masę do wystudzenia. Serek mascarpone ubijamy z wcześniej przesianym cukrem pudrem. Następnie dodajemy mocno schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywny krem. Partiami dodajemy do kremu wystudzoną mieszankę z mleka w proszku, stale miksujemy. Gotowy krem przekładamy do miski i chłodzimy w lodówce.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części z przeznaczeniem na kapelusze, które pieczemy na foremkach do kruchych babeczek, drugą na blaszki i trzonki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy od foremek krążki, układamy na zewnętrznej, natłuszczonej  stronie foremki i lekko formujemy nasze kapelusze. Od pierścienia wykrawamy blaszki tak, aby były nieco mniejsze od kapeluszy, robimy na środku dziurkę wielkości odpowiedniej do trzonka. Natomiast z trzeciej części ciasta formujemy trzonki, a grubszą końcówkę maczamy w białku i maku. Wszystkie części ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 10-15 minut. Ciasto studzimy na kratce.
  • Kapelusz nadziewamy kremem, przykrywamy blaszką i umieszczamy trzonek. Kapelusze delikatnie zanurzamy w polewie.
  • W rondlu umieszczamy masło, cukier i mleko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z palnika i szybciutko dodajemy przesiane kakao, energicznie mieszamy.

Ciastka przechowujemy w lodówce, najlepsze do jedzenia są po paru godzinach lub następnego dnia, kiedy ciasto nieco zmięknie. 

Smacznego

dav

dav

 

Share Button

1 thought on “Ciastka grzybki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.