Ciasto czekoladowe z burakami

20151118_160211

Ciasto czekoladowe z burakami

Ciasto czekoladowe z burakami jest wypiekiem mało słodkim i mocno czekoladowym. Ciasto ma strukturę mocno wilgotną, dzięki dodatkowi buraków i oleju. Ciężko się zorientować, że bazą ciasta jest bogate w witaminy warzywo. Dominującym smakiem jest gorzka czekolada i mocne kakao, buraki właściwie są słabo wyczuwalne.  Ciasto idealne będzie również w wersji bezglutenowej.  Polecam wszystkim osobom uzależnionym od czekolady.

Składniki na formę 26 cm ( polecam formę typu keksówka lub mała tortownica aby ciasto było wyższe)

  • buraki 250-300 g
  • cukier 100 g
  • mąka pszenna 300 g
  • jajka 3
  • olej rzepakowy 180 ml
  • kakao 40 g
  • czekolada gorzka 30 g
  • soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki

Przygotowanie

Ugotowane i wystudzone buraki obrać ze skóry, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Buraki umieścić w misie robota kuchennego i zmiksować na gładko z olejem. Jajka dodać do masy buraczanej, ponownie zmiksować. Składniki sypkie przesiać i całość dokładnie wymieszać. Czekoladę drobno posiekać dodać do ciasta. Formę natłuścić lekko oprószyć mąką, przełożyć ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Ciasto piec przez 30-40 minut do suchego patyczka.

Polewa czekoladowa

  • masło 100 g
  • cukier 100 g
  • mleko 3 łyżki
  • kakao 35 g

W rondlu umieścić masło, cukier i mleko całość podgrzać na małej mocy palnika do rozpuszczenia cukru. Wówczas dodać kakao, wymieszać a rondel zdjąć z palnika. Wystudzone ciasto obficie posmarować polewą.

20151118_160211 20151118_155804 20151118_144901

Share Button

2 Comment

  1. Burak i czekolada to zgrany duet:)

    1. Pola says: Odpowiedz

      Dotychczas miałam dystans do wypieków z dodatkiem warzyw :) To ciasto zmieniło moje nastawienie, a smak obłędny! W najbliższym czasie będę testować ciasto z cukinią.
      Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz