Ciasto drożdżowe z cynamonem odrywane

dav

Ciasto drożdżowe z cynamonem – odrywane

Pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem do odrywania, pulchne i delikatne. Bardzo efektowne, a przy przy tym łatwe w przygotowaniu. Coś wspaniałego dla miłośników cynamonu. Inspiracją tego ciasta był przepis na domowe wypieki.

Ciasto drożdżowe forma 11 x 30 cm

  • drożdże świeże 20 g
  • ciepłe mleko 150 ml
  • jajka 2
  • cukier 50 g
  • szczypta soli
  • mąka pszenna około 400 g
  • olej 60 ml

Nadzienie

  • cynamon mielony 15 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • masło 30 g

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki i cukru. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.  Mąkę z solą przesiewamy do misy.  Następnie dodajemy resztę cukru, roztrzepane jajka, gotowy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto można wyrobić przy użyciu robota kuchennego z końcówką haka do ciast drożdżowych. Konsystencja ciasta powinna być elastyczna i delikatna w dotyku. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Cynamon mieszamy z cukrem, a masło do posmarowania rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Formę keksową wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto równomiernie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Następnie radełkiem wycinamy paski wzdłuż krótszego boku ( otrzymamy 6 pasków ). Paski ciasta układamy jeden na drugim i ponownie kroimy w poprzek na 6 kawałków.  Pokrojone ciasto układamy bokiem do formy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną roztopionego masła. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasto pieczemy przez 25-35 minut, aż się zarumieni. W razie potrzeby temperaturę redukujemy, a czas pieczenia nieco wydłużamy.  Studzimy na kratce.

Smacznego

dav

dav

Share Button

Dodaj komentarz