Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

20160721_210552

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką i kruszonką, letni klasyk !
Puszyste i delikatne ciasto ( mało słodkie ) kwaśna nuta sezonowych owoców i słodycz kruszonki – obłędnie pyszne. Wspaniale smakuje z zimnym mlekiem, kakao lub lemoniadą. Podane jako podwieczorek lub leniwe weekendowe śniadanie zadowoli nie jednego łasucha.  Prosty przepis na ciasto, które pięknie wyrasta i nie wymaga dużego nakładu pracy przy jego przygotowaniu. W okresie letnim możemy wykorzystać ulubione owoce, ale i bez nich smakuje wspaniale, wówczas proponuję dodać nieco więcej cukru. Polecam. 

Ciasto na formę o wymiarach 25 x 35 cm

  • drożdże instant 8 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • masło lub margaryna 70 g
  • jajka 3
  • mleko 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 450 – 470 g
  • czerwona porzeczka około 500 g

*Składniki w temperaturze pokojowej, najlepiej wyjąć z lodówki 3 godziny przed planowanym pieczeniem. 

Kruszonka składniki  na 2-4 placki drożdżowe ( pozostałą ilość przełożyć do foliowego woreczka, przechowywać w zamrażarce )

  • masło zimne 100 g
  • mąka 200 g
  • cukier puder 100- 130 g

Przygotowanie:

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia.  Przy użyciu drożdży świeżych, piekarskich uprzednio przygotować zaczyn.  Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Wszystkie składniki sypkie dokładnie wymieszać ze sobą.  Letnie mleko połączyć z roztrzepanymi  jajkami. Składniki sypkie wymieszać z mokrymi, w ten sam sposób jak muffiny. Ciasto drożdżowe przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Następnie nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na co najmniej godzinę.
  • Porzeczki umyć, usunąć łodyżki ( najszybciej będzie przy użyciu widelca ). Składniki na kruszonkę posiekać, następnie rozetrzeć między palcami. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub masła.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 °C. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, owoce wyłożyć na wierzch.  Piec przez 30-40 minut. Ciasto posypać kruszonką 15 minut przed końcem pieczenia. Ciasto wyjąć od razu po upieczeniu, wystudzić na kratce. Placek drożdżowy można posypać dodatkowo cukrem pudrem.

Smacznego,

20160721_210257 20160721_210452 20160721_210552

Share Button

Dodaj komentarz