Ciasto Izaura

Sernik Izaura

Ciasto Izaura to pyszny łaciaty sernik na tradycyjnym murzynku. Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto jest delikatne i puszyste, a masa serowa wspaniale smakuje w tym połączeniu. Wierzch wykończony polewą czekoladową, mogą być również wiórki kokosowe. Ciasto proste i dość szybkie w przygotowaniu. Efektownie się prezentuje na stole wśród innych wypieków, polecam.

Ciasto forma o wymiarach 24 x 24 cm

  • margaryna 200 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • woda 60 ml
  • gorzkie kakao 3 łyżki
  • mąka pszenna około 250 g
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • jajka 3
  • szczypta soli

Masa serowa

  • ser biały twarogowy dwukrotnie zmielony około 550 g
  • masło 100 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • jajka 3
  • skrobia ziemniaczana 1 kopiasta łyżka

Polewa czekoladowa

  • margaryna 50 g
  • cukier 3-4 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • woda 2-3 łyżki

*Składniki w temperaturze pokojowej 

Przygotowanie:

Margarynę umieszczamy w dwóch garnuszkach, osobno na ciasto i polewę. Dodajemy cukier i wodę, następnie rozpuszczamy na małym ogniu, miesząc co jakiś czas. Kakao dodajemy na końcu, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków dwukrotnie. Jajka na ciasto starannie oddzielamy żółtka od białek. Przesiane sypkie składniki dodajemy partiami do bazy czekoladowej na przemian z żółtkami, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciasto delikatnie łączymy z pianą, mieszamy ręcznie przy użyciu łopatki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, aby ciasto nie spadało swobodnie z łyżki. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następie dodajemy partiami ser. Kolejno dodajemy całe jajka , każdorazowo dokładnie miksując do połączenia składników. Na końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną, miksujemy. Piekarnik rozgrzewamy góra/dół do temperatury 170 °C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na przemian wykładamy po łyżce ciasta i masy serowej i tak to wyczerpania składników. Wierzch delikatnie równamy. Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 170 °C, kontrolując wierzch ciasta ( do suchego patyczka ).  Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.  Wystudzony sernik oblewamy polewą.

Smacznego.

desktop25 20160917_170516

222

Share Button
Oznaczone , , , , , ,

3 opinii z “Ciasto Izaura

  1. Ale bym sobie zjadła taki pyszny serniczek :-)

  2. Można użyć sera z wiaderka np President ?

    1. Tak, te lepsze z wiaderka są ok 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.