Ciasto kakaowe z kremem budyniowym kajmakiem i dżemem porzeczkowym

Ciasto kakaowe z kremem budyniowym kajmakiem i dżemem porzeczkowym

Słodko- kwaśne ciasto, które smakuje obłędnie. Właśnie takie połączenie smaków uwielbiamy najbardziej. Delikatne ciasto biszkoptowe z warstwą kwaśnych porzeczek, przełożone masą budyniową. Słodyczy w tym cieście nadaje kajmak, ale w połączeniu z kwaśną nutą smaki idealnie się równoważą.

Forma o wymiarach 25 x 25 cm

Biszkopt kakaowy 

  • jajka 5
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • kakao 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa budyniowa 

  • mleko 500 ml
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier 2 łyżki
  • żółtko z 1 jaja 1 całe jajko
  • masło 200 g
  • cukier puder 70 g
  • ponadto wiórki czekoladowe, masa kajmakowa 1 puszka

Dżem z czerwonej porzeczki klik 

Przygotowanie:

  • Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodawać partiami cukier, stale miksując. Do białek dodawać po jednym żółtku, miksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Mąkę, proszek i kakao, przesiać przez sito, dodawać partiami do masy jajecznej. Składniki wymieszać w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, zacisnąć na obręczy ( boków formy nie natłuszczać ). Ciasto delikatnie przelać do formy, wierzch wyrównać. Biszkopt kakaowy piec przez 35-40 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 170 °C. Upieczone ciasto zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm na blat, w formie pozostawić do całkowitego wystudzenia, obrócone dnem do góry na kratce. Wówczas biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.
  • Ugotować gęsty budyń: Odlać 200 ml mleka do wysokiego naczynia połączyć z mąką, żółtkami, cukrem. Pozostałą ilość mleka zagotować. Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko, doprowadzić do „pyrkania” mieszając co jakiś czas. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z wcześniej przesianym cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać budyń po łyżce, miksować do uzyskania konsystencji kremu.
  • Biszkopt podzielić na trzy blaty. Ułożyć na dno pierwszy blat i dokładnie posmarować dżemem porzeczkowym. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. Ułożyć kolejny blat ciasta lekko dociskając. Masę kajmakową podgrzać parę sekund w mikrofali, aby łatwiej rozsmarować na cieście. Ostatni blat ciasta posmarować dżemem i drugą częścią masy budyniowej. Wierzch wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce całą noc, a przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.

20160815_112434 20160815_112535 20160815_112807

Share Button

2 Comments on Ciasto kakaowe z kremem budyniowym kajmakiem i dżemem porzeczkowym

  1. Kuchnia u Poli
    15 sierpnia 2016 at 17:18 (2 lata ago)

    Dziękuję za zaproszenie, pięknie i kolorowo u Ciebie – będę wpadać :)

    Odpowiedz

Leave a Reply