Ciasto Kinder country- bez pieczenia

dav

Ciasto Kinder country

Lubicie batoniki Kinder country ? Polecam domową wersję ciasta bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany kremówki z serkiem mascarpone, a wszystko połączone z  płatkami Nastle Kangus. Idealne, jeśli lubicie słodkie ciasta i desery. Gwarantuje, że Wasze dzieciaczki będą zachwycone !

Składniki na formę o wymiarach 30 x 25 cm lub tortownica 24-26 cm

  • śmietana kremówka 350 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • herbatniki około 200 g
  • czekolada biała 200 g
  • czekolada mleczna 200 g
  • chrupki typu Kangus około 3 szklanki

Przygotowanie

  • Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mocno schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania sztywnego kremu ( odlewamy 200 ml z całości śmietanki kremówki + 250 g mascarpone ). Następnie partiami dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną białą czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach. Wsypujemy 2-2,5 szklanki płatków kangusów, mieszamy łopatką. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Białą masę przekładamy na warstwę herbatników, wyrównujemy. Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników.
  • Mleczne czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy resztę śmietanki kremówki ( 150 ml ) na sztywno, dodajemy wystudzoną czekoladę, mieszamy. Na warstwę herbatników przekładamy ciemną masę, wyrównujemy. Wierzch dekorujemy pozostałą ilością kangusów. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.

Smacznego.

dav

 

Share Button

7 Comment

  1. Jak to cudownie wygląda! :)
    https://julias-cooking.com/

    1. Karolina says: Odpowiedz

      A jak cudownie smakuje :) . Wiem, bo już wielokrotnie robiłam. Pycha.

  2. Anonim says: Odpowiedz

    coś nie tak jest z proporcjami – skoro w przepisie jest 250 g mascarpone a potem ” odlewamy 200 ml kremówki + 250 g mascarpone” to co miksujemy w pierwszym kroku?

    1. Z całości kremówki odlewamy 200 ml, które miksujemy z serkiem mascarpone 250 g. Natomiast resztę smietanki do masy ciemnej.

  3. basik says: Odpowiedz

    czy ja zrobiłam coś nie tak , czy to ma takie być , wyszło mi twarde i nie dało się kroić ??? W smaku dobre.

    1. po ilu godzinach chłodzenia ciasto było krojone ?

    2. Powinno się pokroić bez większego problemu. Płatki po paru godzinach lekko nasiąkną wilgocią z kremu.

Dodaj komentarz