29356382_2072546272974225_5105672343401791488_n

Ciasto kora dębu, kora orzechowa

Ciasto kora dębu, kora orzechowa

Ciasto kora dębu, kora orzechowa i kora brzozy, właśnie z takimi nazwami się spotkałam na to cudownie wyglądające ciasto, zależy od regiony Polski każdy chyba ma swoją nazwę. Bakaliowe placki przełożone kremem budyniowym z delicjami, a wierzch ciasta wykończony owocami pod galaretką. Wspaniale wygląda i tak też smakuje, zachwyci Waszych gości tego jestem pewna.

Składniki na formę 26 x 38 cm

Ciasto ( proporcje podane łącznie, należy podzielić na pół i upiec dwa osobne placki )

  • białka z 8 jaj
  • żółtka z 4 jaj
  • drobny cukier kryształ 1 szklanka
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 100 g
  • orzechy włoskie 150 g
  • orzechy laskowe 100 g
  • rodzynki 100 g
  • migdały garść

Krem budyniowy 

  • budyń śmietankowy 2 x 40 g
  • mleko 600 ml
  • cukier puder 100 g
  • masło 82 % tł. 250 g
  • ponadto, delicje brzoskwiniowe 2 opakowania, galaretka brzoskwiniowa 2, gorąca woda 2 szklanki, brzoskwinie z puszki.

Przygotowanie 

  • Z całości mleka odlewamy niecałą szklankę i mieszamy z budyniami. Pozostałą ilość przelewamy do garnka z grubym dnem i doprowadzamy do zagotowania, aż zacznie kipieć. Budynie wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy, doprowadzamy do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując na średnich obrotach miksera do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Należy jednak pamiętać, aby masło i budyń były o tej samej temperaturze.
  • Wszystkie bakalie mielimy w malakserze, dzielimy na dwie równe części ( można posiekać ręcznie, ale bardzo drobno). Białka z 4 jaj ubijamy na sztywno i partiami dodajemy połowę cukru, stale miksując. Następnie dodajemy żółtka z 2 jaj, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy połowę, miksujemy na najniższych obrotach miksera lub mieszamy ręcznie. Następnie dodajemy połowę bakalii, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasta, wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez 30 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 160 °C. W ten sam sposób pieczemy drugi placek.
  • Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki. Brzoskwinie kroimy w plasterki.
  • Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym. Ciasto smarujemy połową kremu budyniowego, układamy delicje czekoladą w dół, lekko dociskamy. Wykładamy drugą cześć kremu i równo rozprowadzamy. Następnie wykładamy drugi blat ciasta, a na nim układamy plastry owoców i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy przez całą noc.

Blaty ciasta i delicje można nasączyć ponczem na bazie mocnego alkoholu i kawy- tak jest w większości przepisów. 

Smacznego,

 29356382_2072546272974225_5105672343401791488_n

Share Button

1 thought on “Ciasto kora dębu, kora orzechowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.