20160615_182132

Ciasto kruche z budyniową pianką rabarbarem i truskawkami

Ciasto kruche z budyniową pianką rabarbarem i truskawkami.

Ciasto kruche 

  • mąka tortowa 2 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczka
  • cukier 1/2 szklanki
  • żółtka z 4 jaj
  • masło 200 g
  • śmietana 1-2 łyżeczki

Pianka budyniowa 

  • białka z 4 jaj
  • cukier 1/2 szklanki
  • budyń śmietankowy ( Winiary ) 80 g
  • olej 1/3  szklanki

ponadto

  • rabarbar 2-3 łodygi + 2 łyżki cukru
  • truskawki 150 g
  • cukier puder do oprószenia

*szklanka =270 ml

Przygotowanie

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam do miski. Zimne masło kroję w kostkę dodaję do mąki z cukrem, żółtkami, śmietaną. Wszystkie składniki siekam nożem lub siekaczem, następnie przekładam na stolnicę. Ciasto zagniatam do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego w dotyku. Dzielę na dwie części z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód, następnie owijam folią spożywczą i chłodzę 30 minut w zamrażarce. Formę o wymiarach 25 x 25-30 cm wykładam papierem do pieczenia. Rabarbar obieram z twardych włókien, odcinam końce i kroję na plastry. Następnie zasypuję cukrem i odstawiam na parę minut, aż puści sok. Truskawki myję i osuszam, odcinam szypułki, a większe kroję na pół. Białka ubijam na sztywno na najwyższych obrotach miksera, partiami dodaję cukier. Budyń dodaję i stale miksuję na najniższych obrotach, olej wlewam cienką strużką. Ciasto ścieram na grubych oczkach tarki na spód, wyrównuję powierzchnię. Pianę budyniową delikatnie przekładam na spód ciasta, a nią wykładam odciśnięty rabarbar i truskawki. Drugą część ciasta ścieram na wierzch. Ciasto piekę przez 30-40 minut w temperaturze 180 °C. Wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.

Smacznego,

20160615_181649 20160615_181739 20160615_182132

Share Button

1 thought on “Ciasto kruche z budyniową pianką rabarbarem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.