Ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami bezą i kruszonką

20160723_110244

Ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami, bezą i kruszonką

Półkruche maślane ciasto, przełożone kwaśnymi porzeczkami z delikatną bezową pianką i chrupką kruszonką.

Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm

Ciasto półkruche 

  • zimne masło 82 % tł. 100 g
  • margaryna np. Kasia 100 g
  • szczypta soli
  • cukier puder 100 g
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna ok. 350 – 370  g
  • żółtka z 3 jaj
  • śmietana 18 % 1 kopiasta łyżka

Piana 

  • białka z 3 jaj
  • cukier kryształ 100 g
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • ponadto czerwona porzeczka 400 g, kruszonka , cukier puder do posypania

Przygotowanie 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Zimne masło pokroić w kostkę dodać do mąki z cukrem, żółtkami, śmietaną. Wszystkie składniki posiekać nożem lub siekaczem, następnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto zagnieść do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego w dotyku. Następnie podzielić na dwie części z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód, mniejszą owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w zamrażarce. Większą  część ciasta rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i posypaną bułką tartą. Wierzch nakłuć widelcem i zapiec w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 °C przez 10-15 minut, aż się zarumieni. Upieczony spód odstawić do wystygnięcia. Owoce umyć, usunąć łodyżki ( za pomocą widelca będzie sprawnie i szybko ). Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier stale miksując. Skrobię ziemniaczaną dodać na końcu, zmiksować do połączenia składników.  Owoce wyłożyć na spód ciasta, przykryć pianą. Drugą część ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 180-190 °C, ciasto posypać kruszonką 10-15 minut przed końcem pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć od razu z piekarnika, wystudzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Smacznego,

20160723_110244

Share Button

5 Comment

  1. Kocham takie ciasta:)

  2. Kasia says: Odpowiedz

    Czy starte ciasto dajemy od razu na pianę i od razu pieczemy a dopiero później dodatkowo kruszonka, dobrze zrozumiałam?

  3. Tak, ciasto ścieramy na pianę i pieczemy, a parę minut przed końcem pieczenia posypujemy kruszonką ( nie wyjmując ciasta z piekarnika ). Można kruszonkę dodać na starte ciasto i piec wszystko razem 😉

  4. Justyna says: Odpowiedz

    A skąd ta kruszonka? Jest jakiś przepis?

  5. Kruszonka

    mąka pszenna 100 g
    mąka krupczatka 1 łyżka
    masło w temperaturze pokojowej ( 82 % tł. ) 50 g
    cukier puder 70-80 g

    Składniki rozcieramy.

Dodaj komentarz