Ciasto malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka

Ciasto, które jest dostępne chyba na każdym blogu. W internecie i na forach społecznościowych zrobiło ogromną furorę. Okazja bardzo wyjątkowa, bo pierwsze urodziny małego Niuniusia w ten weekend. Dlatego poza tortem postanowiłam upiec ciasto malinowa chmurka, a przepis autora znajdziesz tutaj klik. Spód kruchego ciasta zalany jest grubą warstwą malin w galaretce malinowej. Kwaskowatość malin i mało słodki krem śmietanowy świetnie się równoważy ze słodyczą bezy z migdałami. Świetnie sprawdzają się mrożone maliny, dlatego tym pysznym ciastem możemy się cieszyć również poza sezonem. Wbrew pozorem ciasto malinowa chmurka nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy i czasu. Ciasto jest bardzo efektowne i mega smaczne, zaskoczy i Twoich gości. Polecam

Składniki na formę o wymiarach 38 x 25 cm

Ciasto kruche 

  • mąka pszenna 200 g
  • zimne masło 82 % tł. 100 g
  • cukier puder 1 -2 łyżki
  • żółtko z 2 jaj
  • szczypta soli
  • lodowata woda 2 łyżki

Galaretka z malinami

  • malinowa galaretka 3 po 77 g
  • wrząca woda 1 litr
  • mrożone maliny 500 g

Krem śmietanowy 

  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30 % 1 litr
  • żelatyna deserowa 1 łyżka + odrobina wody
  • cukier puder 2 łyżki

Beza 

  • białka z 5 jaj
  • cukier drobny kryształ 1 szklanka
  • migdały w płatkach 100 g

Przygotowanie

  • Mąkę, cukier puder przesiewamy do misy, dodajemy szczyptę soli. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i siekamy z grubsza do momentu uzyskania kruszonki. Żółtka i zimną wodę, dodajemy do ciasta i ponownie siekamy. Wszystkie składniki siekamy za pomocą siekacza lub noża, natomiast dłońmi zagniatamy na sam koniec i dość krótko. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Następnie ciasto wałkujemy i zawinięte na wałku przekładamy na natłuszczoną formę. Lekko dociskamy i do dna, formując spód. Ciasto chłodzimy przez 15-20 minut. Następnie zapiekamy je w temperaturze 180 °, aż się zarumieni- u mnie około 10-13 minut. Studzimy na kratce.
  • Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Należy jednak pilnować i mieszać, bo płatki szybko się palą. Studzimy.
  • Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 120 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę, nie wyrównujemy- warto pozostawić nierówny wierzch bezy. Bezę posypujemy z wierzchu migdałami i suszymy. W zależności od posiadanego piekarnika, suszymy przez 40 – 60 minut. Gotowa beza z zewnątrz będą suche i kruche, z łatwością będzie odchodzić od papieru do pieczenia. Przekładamy delikatnie na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Gorącą wodę mieszamy z galaretką, studzimy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć dodajemy zamrożone maliny ( nie mogą być zamrożone na bryłę, swobodnie muszą się wymieszać z galaretką ). Dość szybko mieszamy i przekładamy na kruchy spód, gdyż galaretką pod wpływem mrożonych malin błyskawicznie się ścina. Wyrównujemy warstwę malinową.
  • Schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone przekładamy do miski robota kuchennego. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Początkowo musimy uzyskać kremową konsystencję serka, dlatego dodajemy na początku dosłownie odrobinę śmietany. Łopatką zbieramy z dna osadzający się gęsty i mazisty ser mascarpone. W przypadku dodania wszystkich składników na raz, z serka mascarpone zrobią się grudki. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody i odstawiamy na napęcznienia. Podgrzewamy parę sekund w mikrofalówce i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ubitą kremówkę dodajemy do żelatyny ( 2-3 łyżki ), mieszamy i wtedy dodajemy do całego kremu śmietanowego, miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiany cukier puder, miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na warstwę malin, wyrównujemy. Na wierzch ciasta wykładamy delikatnie bezę. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Smacznego.

1930902_2060990287463157_7543634090235279910_n 28058765_2060990314129821_5214182061502180725_n

Share Button
Oznaczone , , , , , , ,

9 opinii z “Ciasto malinowa chmurka

  1. uwielbiam to ciasto

  2. Jadłam ostatnio takie ciasto na turnieju piłki nożnej synka , któras nieznana mi mama upiekła. Byłam zachwycona.Cieszę się że dodałas przepis z cennymi uwagami, napewno je zrobię ?

  3. Jakie wymiary blachy?

  4. Jest boskie

  5. A w którym momencie dodajemy żelatynę?czy można ją pominąć?

    1. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody i odstawiamy na napęcznienia. Podgrzewamy parę sekund w mikrofalówce i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ubitą kremówkę dodajemy do żelatyny ( 2-3 łyżki ), mieszamy i wtedy dodajemy do całego kremu śmietanowego, miksujemy do połączenia składników.

  6. Jak długo zapiekamy kruche ciasto?

    1. Do momentu, aż się lekko zarumieni. U mnie ok. 10 min

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.