12170275_714260442041216_898791863_n

Ciasto marchewkowe z kremem twarogowym

Dotychczas ciasto z dodatkiem warzyw jakoś mnie nie przekonywało. Kiedyś pokusiłam się i upiekłam tradycyjne ciasto marchewkowe jakoś nie szczególnie mnie przekonało smakiem. Tym razem zapraszam na wersję wzbogaconą o korzenne przyprawy i mielone orzechy, a dla złagodzenia aromatów wierzch ciasta pokryty został aksamitnym serkiem twarożkowym, całość smakuje wyśmienicie. Zdecydowanie ta wersja ciasta marchewkowego jest o wiele smaczniejsza, którą gorąco polecam. Marchewka mięknie podczas pieczenia dodając miękkości, a ciasto zyskuje na wilgotnej konsystencji. Korzenny aromat, orzechy to z pewnością wypiek pasujący na świąteczny stół  jak i na co dzień.

Składniki na tortownicę 24 cm

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier 2/3 szklanki
  • jajka 3
  • masło roztopione 80 ml
  • olej rzepakowy 5 łyżek
  • mleko 130 ml
  • marchew tarta 1 i 1/2 szklanki
  • orzechy włoskie mielone 2/3 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • imbir 1/2 łyżeczki

Krem

  • jogurt naturalny 100 g
  • cukier puder 100 g
  • ser twarogowy lub serek aksamitny 100 g

Przygotowanie:

  • Marchewkę obrać umyć i osuszyć. Następnie zetrzeć na małych oczkach tarki. Składniki sypkie połączyć ze sobą tj. mąka, soda, proszek, przyprawy. Piekarniki nastawić na temperaturę 180 °C.  Masło roztopić, wystudzić. Jajka zmiksować na najwyższych obrotach miksera przez około 2-3 minuty. Kiedy jajka są mocno napuszone partiami dodać cukier stale ucierając przez kolejne 3 minuty. Następnie masę jajeczną połączyć z składnikami sypkimi na przemian z mokrymi. Orzechy mielone z marchewką dodać na koniec, wymieszać ręcznie. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 40-45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 °C. Ciasto wystudzić na kratce, Wystudzone ciasto wyjąć z formy, na wierzch ciasta wyłożyć krem oprószyć cukrem pudrem z odrobiną cynamonu. Ser twarogowy połączyć z jogurtem i cukrem, zmiksować na gładko. W przypadku serka o konsystencji bardzo kremowej należy dodać mniej jogurtu, aby zachować kremową konsystencję.

 

12170275_714260442041216_898791863_n 12167491_714260318707895_1590256734_n

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.