20160619_103545 (2)

Ciasto Melba ( bez pieczenia )

Ciasto Melba

Melbę znam w postaci sernika na zimno, z dodatkiem sezonowych owoców zalanych galaretką. Melba to ciasto bez pieczenia, sernik na zimno przygotowany z własnego serka. Przepis, który krążył w mojej rodzinie od trzydziestu lat. Wcześniej przygotowywany przez moją babcię, następnie przez mamę, dzisiaj prezentuję rodzinny przepis i ja. Uwielbiam przepisy, które pozostają w rodzinie i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Od zawsze pamiętam, że melba była zazwyczaj w wersji dla dorosłych z dodatkiem alkoholu, w dwukolorowej odsłonie. Zachęcam do spróbowania, ciasto melba smakuje obłędnie.

Składniki na tortownicę 26 cm lub formę 12 x 32 cm.

  • mleko 3,2 % 1 litr
  • śmietana 18 % 600 g ( Piątnica )
  • jajka 6 dużych
  • kakao 4 łyżeczki
  • biszkopty 100 g
  • masło 250 g
  • cukier 2/3 szklanki
  • wódka biała 100 ml
  • owoce 300 g  truskawki
  • galaretka truskawkowa 2
  • woda wrząca 500 ml

Przygotowanie:

  •  W garnku z grubym dnem zagotowuję mleko. Śmietanę miksuję z całymi jajkami do połączenia składników, wlewam masę na gotujące się mleko i zmniejszam moc palnika. Na małej mocy palnika masę podgrzewam przez około 20-25 minut, często mieszając ( nie doprowadzać do wrzenia, powinna lekko pyrkać ). W czasie podgrzewania zacznie się wytrącać drobny serek, prawidłową strukturę obrazuje poniższa fotografia. Pozostawiam na 2-3 godziny do całkowitego wystudzenia serka, po upływie tego czasu przelewam na durszlak lub sito wyłożone gazą, odcedzam serek pozostawiając na 30 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.

POLA1

  • Masło w temperaturze pokojowej miksuję z cukrem na puszystą, jasną masę. Cukier dodaję stopniowo po łyżce. Do maślanej masy po łyżce dodaję serek, mieszam za pomocą kopyści ( drewnianej pałki ). Alkohol dodaję na końcu, wlewam partiami każdorazowo mieszając. Masę serową dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam. Struktura tego sernika nie powinna być gładka, grudki serka muszą być wyczuwalne. Spód tortownicy lub blaszki wykładam biszkoptami, przekładam masę serową z dodatkiem kakao, a na nią jasną każdorazowo wyrównuję powierzchnię. Na wierzch układam umyte i osuszone owoce, pokrojone w plastry truskawki ułożone na zakładkę. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do wystudzenia. Sernik chłodzę w lodówce do godziny, po czym zalewam wierzch ciasta tężejącą galaretką.  Melba najlepiej smakuje drugiego dnia, mocno schłodzona.  Przechowywać w lodówce.

Smacznego,

 

26856

Share Button

1 thought on “Ciasto Melba ( bez pieczenia )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.