Ciasto na piernik staropolski dojrzewający

dav

Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający

Do świąt pozostało dosłownie parę tygodni, więc tak naprawdę to ostatni gwizdek, aby przygotować ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający. Surowe ciasto tężeje w chłodnym miejscu przez 3-6 tygodni, a potem parę dni przed Wigilią pieczemy blaty ciasta. Piernik przełożony warstwami powideł śliwkowych lub masy marcepanowej, oblany czekoladą mięknie w ciągu 3-4 dni. Ten wypiek jest super alternatywą dla pracujących i zabieganych osób tuż przed samymi świętami. Początkowo konsystencja ciasta jest dość rzadka, natomiast z czasem leżakowania staje się zwarta i plastyczna. Podsypując niewielką ilością mąki daje się swobodnie wałkować, więc nadmiar ciasta można wykorzystać również na choinkowe pierniczki. Piernik pełen aromatycznych przypraw, przełożony pysznymi powidłami śliwkowymi to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świat.  Najważniejsze, aby użyć dobrej jakości przyprawy, a najlepsza będzie domowa przyprawa do piernika. Wówczas ilość przyprawy, należy dopasować do upodobań ( na 1 kg mąki – 2 lub 3 łyżki przyprawy domowej) . Wyborny, wilgotny, miękki i obłędnie pyszny piernik.

Przepis  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemnis, Henryk Vitry.

Składniki na 3 blaty ciasta ( 4-6 tygodni przed świętami )

  • miód 500 g ( użyłam rzepakowo- nektarowego)
  • cukier kryształ 2 szklanki ( dodałam 1 szklankę o pojemności 270 ml)
  • mąka pszenna 1 kg
  • jajka 3 ( dodałam 4 małe )
  • mleko 130 ml
  • masło 250 g ( wskazana jest domieszka smalcu  )
  • przyprawa do piernika 2-3 opakowania
  • soda oczyszczona 3 płaskie łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

  • W garnku z grubym dnem umieszczamy tłuszcz, miód, mleko i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników, mieszając co jakiś czas.  Stopniowo masę doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki sypkie tj. mąka, soda oczyszczona, sól, przyprawy korzenne mieszamy i przesiewamy do miski. W misie robota kuchennego wyrabiamy składniki sypkie, wystudzoną masę miodową, rozkłócone jajka. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia. Wierzch przykrywamy bawełnianą szmatką, a następnie workiem foliowym lub folią spożywczą. Przygotowane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 3-6 tygodni.
  • Blaty ciasta pieczemy parę dni przed świętami (4-7 dni), aby ciasto miało czas skruszeć.  Ciasto dzielimy na trzy równe części ( 1/4 wykorzystałam na pierniczki ). Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na wymiar blachy o grubości 0,5 cm. Dno formy smarujemy niewielką ilością tłuszczu, wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Każdy blat piernika pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 °C. Studzimy na kratce, a następnie ściągamy arkusz papieru do pieczenia.  Blaty piernika przekładamy czystymi arkuszami papieru do pieczenia  i układamy jeden na drugim. Tak przygotowane placki owijamy bawełnianą ściereczką lub folią aluminiową i odstawiamy pod obciążeniem na 2 dni. Dalsze postępowanie z samym piernikiem w późniejszym czasie.

 

Polecam  przepisy 

Piernik z powidłami klik

Domowa przyprawa do piernika klik

dav

Share Button

8 Comment

  1. Pyza says: Odpowiedz

    Mozesz jeszcze napisać ile piec piernik i jakiej temperaturze?

  2. Maria says: Odpowiedz

    i co tam dalej z tym piernikiem?

    1. Właśnie wczoraj na fb opisałam 😉 postaram się zamieścić nowy post, aby było czytelnie, ale póki co piernik przygotowałam jak niżej:
      „Pytacie co dalej z piernikiem staropolskim :)
      Blaty piernika przełożyłam powidłami i masą orzechową. Jeśli takie połączenie Wam odpowiada, zapraszam poniżej.
      Powidła śliwkowe 3 x 280 g smażyłam przez 30-40 minut często mieszając, odstawiłam do wystygnięcia.
      Masa orzechowa 300 ml mleka zagotowałam z 3/4 szklanki cukru, następnie dodałam 2 i 1/2 szklankę mielonych orzechów włoskich i gotowałam na wolnym ogniu około 5 minut. Garnek zdjęłam z palnika i po kawałku dodawałam 180-200 g masła, mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy masa wystygła wstawiłam do lodówki na całą noc, aby stężała. Blaty przełożyłam masą i powidłami. Ponownie będą leżakowały pod obciążeniem w chłodnym miejscu, zawinięte w folię aluminiową. W piątek odkroję boki, aby piernik był równy i podzielę na trzy mniejsze. Każdy pokryję polewą czekoladową”.
      pozdrawiam i wesołych świąt życzę 😉

      1. Martini says: Odpowiedz

        To są składniki na 3blaty ciasta ale jakiej wielkości? Czy jeśli chce piernik mieć w formie keksowki to będzie ok czy za dużo mi wyjdzie?

        1. Składniki na 3 blaty o wymiarach 42 x 28,5 cm, z których przygotowałam 3 mniejsze pierniki i pierniczki na choinkę z 1/4 części

          1. Martini says:

            Bardzo dziekuje. Zabieram się do roboty;)

  3. Anonim says: Odpowiedz

    Jaka wielkość blachy do ilości podanych składników?

    1. 3 blaty o wymiarach 42 x 28,5 cm, z których przygotowałam 3 mniejsze pierniki i pierniczki na choinkę z 1/4 części

Dodaj komentarz