Ciasto orzechowe z kremem kawowym

20150509_171111

Ciasto mocno orzechowe przekładane kremem kawowym, coś dla miłośników kawy, choć mam nadzieję, że nie tylko.

Ciasto orzechowe 

  • jaja 5
  • cukier 100 g
  • kakao 2 łyżeczki
  • orzechy włoskie mielone 130 g ( 1 szklanka pełna)
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • mąka pszenna 80 g ( 5 łyżek )
  • olej 50 ml ( kieliszek )
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, pod koniec partiami dodać cukier. Żółtka dodawać po jednym, cały czas ubijając. Cienką strużką wlać olej, stale miksując. Wszystkie składniki sypkie dodać do piany, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C , ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( arkusz papieru zacisnąć obręczą formy, boków nie natłuszczać). Piec w temperaturze 180 °C 15-20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160° do 10-15 minut, piec do suchego patyczka. Studzić w piekarniku.

Krem kawowy

  • budyń czekoladowy
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • mleko 400 ml
  • żółtka z 2 jaj
  • cukier 2 łyżeczki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier puder 2/3 szklanki
  • masło 200 g
  • czekolada deserowa 50 g

Ugotować budyń. Odlać szklankę mleka, przelać do wysokiego naczynia połączyć z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną, żółtkami, cukrem przelać masę jajeczną do gotującego się mleka, wymieszać i zagotować. Ugotowany budyń pozostawić do całkowitego ostudzenia, pod przykryciem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Następnie do masy dodawać po łyżce budyniu, ucierać do całkowitego połączenia się składników  do uzyskania konsystencji  gładkiego kremu. Następnie dodać kawę rozpuszczalną, czekoladę w wiórkach, wymieszać. Ciasto podzielić na dwa blaty, przełożyć kremem. Dekoracja wg. uznania. Schłodzić 3-4 godziny.

20150509_171111 20150509_171634

Share Button

4 Comment

  1. kinga says: Odpowiedz

    Jakiej wielkosci ma byc tortownica?

  2. 24 lub 26 cm

  3. Violetta says: Odpowiedz

    Ciasto jest przepyszne! A sam krem… genialny! Polecam 😊

    1. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz