received_593378290796099

Ciasto orzechowe z musem bananowy

Ciasto orzechowe bardzo puszyste, i delikatne takie zaplanowałam na dzień dzisiejszy.  Po raz kolejny pozostały mi również bardzo dojrzałe banany, i w jaki sposób je spożytkować ? Zrobiłam mus bananowy na bazie śmietany. Niespodziewałam się takie efektu finalnego jeśli chodzi o smak, dlatego też polecam go jako deser do pucharków lub krem do przełożenie ulubionego ciasta.

Ciasto orzechowe tortownica 28 cm.

  • jajka 7 szt
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • orzechy drobno mielone 1 szklanka
  • cukier kryształ drobny 3/4 szklanki
  • orzechy połówki do dekoracji

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200*C góra dół. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć pierścień tak, aby papier wystawał poza blaszkę. Oddzielić staranie białka od żółtek, najlepiej do szklanki i po jednym jajku przelewać białko do wysokiej misy. Ubić na sztywno białka , pod koniec dodając cukier partiami w dalszym ciągu ubijając białka. Dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę z proszkiem dodać i zmniejszyć obroty miksera na najniższy, a najlepiej ręcznie. Na koniec dodać orzechy mielone, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Gotowe ciasto przełożyć delikatnie do formy. Piec 25 minut ostatnie 5 minut zmniejszyć temperaturę na 170 *C.

Mus bananowy

  • banany dojrzałe 3-4
  • śmietana 36% 500 ml
  • cukier 100 g
  • żelatyna 2 łyżeczki rozpuszczona w gorącej wodzie 1/4 szklanki wrzątku.

Banany obrać i za pomocą blendera zmiksować na gładko. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania  dodać cukier. Połączyć z wystudzoną żelatyną, dokładnie zmiksować, dodać zmiksowane banany. Przełożyć blaty ciasta lub do pucharków jako deser. Dekoracja wg uznania.

Smacznego.

received_593378290796099

received_593378427462752

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.