Ciasto pleśniak z wiśniami

Pleśniak ( skubaniec ) 

Ciasto pleśniak z wiśniami, w sezonie obowiązkowo go piekę, a w zimie dodaję wiśnie z kompotu i też wychodzi bardzo smaczne. Uwielbiamy je, soczyste wiśnie na kruchym cieście, a do tego dżem z czarnej porzeczki. Natomiast dla przełamania kwaskowatego smaku delikatna bezowa pianka sprawia, że smaki świetnie się równoważą. Pleśniak i inne ciasta na kruchym cieście, lubię zabieram na piknik w ogrodzie. Spokojnie mogą stać na stole nawet podczas upałów, a my grillujemy do wieczora.

Ciasto półkruche forma o wymiarach 30×20 cm

  • mąka pszenna około 450 g
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • masło lub margaryna 200 g
  • szczypta soli
  • żółtka z 5 dużych  jaj
  • cukier puder 1/2  szklanki
  • gęsta kwaśna śmietana 1-2 łyżki

ponadto:  

  • gęsty dżem z czarnej porzeczki 100 g
  •  wiśnie 400 g

Beza

  • białka z 5 jaj
  • cukier drobny kryształ 2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2-3  łyżki

Przygotowanie:

  • Mąkę, sól mieszamy z proszkiem do pieczenia i wcześniej przesianym cukrem pudrem. Zimne masło lub margarynę kroimy w mniejszą kostkę i dodajemy z żółtkami do sypkich składników. Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy na stolnicy, lekko podsypaną mąką. Ciasto zagniatamy parę minut, aż będzie delikatne i elastyczne w dotyku. W razie potrzeby dodajemy śmietanę lub więcej mąki. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną z nich zagniatamy z dodatkiem kakao, następnie chłodzimy w zamrażarce. 
  • Wiśnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy pestki i odstawiamy na durszlaku, aby pozbyć się zbędnego soku. Jasną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dociskamy formując spód ciasta. W przypadku kiedy nasz dżem jest o rzadszej konsystencji spód ciasta można oprószyć bułką tartą, wówczas ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców podczas pieczenia. Spód ciasta smarujemy dżemem, a odsączone owoce przekładamy na warstwę dżemu. Ciemną część ciasta ścieramy na wierzch wiśni. 
  • Pianę ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy partiami cukier. Następnie do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i  miksujemy do połączenia składników. Pianę przekładamy na warstwę ciasta kakaowego, wyrównujemy wierzch.  Na pianę ścieramy ostatnią część ciasta jasnego.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C i pieczemy ciasto przez 30-40 minut. Od razu po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

Smacznego

11 20160831_164759

Share Button
Oznaczone , , , , , , ,

Jedna opinia z “Ciasto pleśniak z wiśniami

  1. Bardzo dobry przepis na pleśniak – proste ciasto, które robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.