Ciasto półkruche z budyniową pianką malinami i jagodami

Ciasto półkruche z budyniową pianką malinami i jagodami

Ciasto na formę o wymiarach 27 x 33 cm

  • mąka pszenna 2 kubki, plus do podsypania
  • mąka krupczatka 1 kubek
  • margaryna Kasia 250 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • cukier kryształ  4 łyżki
  • żółtka z 6 jaj
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • gęsta śmietana 1 mały kubek ok 200 g
  • ponadto: maliny 2 niepełne łubianki, jagody 100 g

Budyniowa pianka

  • białka z 6 jaj
  • cukier kryształ 1 niepełna szklanka
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • olej słonecznikowy 1/3-1/2  szklanki

Przygotowanie:

  • Starannie oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy krupczatkę, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy.  Margarynę kroimy na mniejszą kostkę dodajemy z żółtkami i śmietaną do sypkich składników. Wszystkie składniki siekamy, a następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy parę minut, aż będzie gładkie i delikatne w dotyku. W razie potrzeby podsypujemy mąką.  Ciasto dzielimy na cztery części, aby szybciej się zamroziło. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-60 minut.
  • Następnie formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach ( w proporcji większa część na spód ).  Owoce płuczemy pod bieżącą wodą, odstawiamy na durszlaku. Białka ubijamy na sztywną pianę jak na bezę. Kiedy zaczyna trzymać ścian naczynia, dodajemy partiami cukier stale miksując na najwyższych obrotach miksera. Piana musi być dobrze ubita gęsta, lśniąca wówczas dodajemy budyń w proszku i miksujemy tylko do połączenia składników. Olej wlewamy cienką stróżką, mieszamy na zmniejszonych obrotach miksera.
  • Budyniową pianę delikatnie przekładamy na spód startego ciasta. Na wierzch wykładamy owoce, maliny układamy otworkami do góry. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 °C kontrolując wierzch ciasta pod koniec pieczenia. W przypadku kiedy ciasto mocno się rumieni redukujemy temperaturę, a czas pieczenia nieco wydłużamy.

Smacznego,

14322296_1080791775308020_3347095278376521976_n

Share Button
Oznaczone , , , , , , , ,

2 opinii z “Ciasto półkruche z budyniową pianką malinami i jagodami

  1. prosze podac w gramach ile trzeba uzyc maki pszennej i krupczatki lub podac jaka ma pojemnosc kubek,i ile ml. uzyc smietany lub jaka jest pojemnosc malego kubka.

  2. Kubek 360 ml, śmietana 200 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.