Ciasto Resztka

20150527_171642

Dosłownie ” Resztka” czyli czyszczenie lodówki i szafek, z zamiarem upieczenia czegoś … sama do końca nie wiedziałam czego, chyba przysłowiowy przepis „co się nawinie” . W efekcie końcowym ciasto aromatyczne, cynamonowe, z jabłkiem i śliwkami. Ciasto bardzo lekkie i delikatne, głównie na mące kukurydzianej i ryżowej, więc nie jest zapychające.

Składniki

  • jajka 3
  • cukier 1/2 szklanki
  • olej 1/2 szklanki
  • kompot wiśniowy 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • kakao 3 łyżeczki
  • cukier cynamonowy 16 g
  • mąka po 1/3 kubka : pszenna, ryżowa i kukurydziana
  • cukier puder do posypania
  • owoce: pół jabłka, śliwki z kompotu.

Całe jajka z cukrem utrzeć  na puszystą masę. Cienką strużką wlewać olej i kompot śliwkowy. Wszystkie składniki sypkie, przesiać przez sito, połączyć. Jabłko obrać, usunąć miąższ, zetrzeć na grubych oczkach tarki, lub pokroić w cienkie plastry.  Ciasto przelać na formę, wcześniej natłuszczoną. Owoce z kompotu wyłożyć na wierzch, skórką do dołu. Piec do 40 minut w temperaturze 180 ( do suchego patyczka ).  Upieczone ciasto, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

20150527_171642

Share Button

Dodaj komentarz