Ciasto Salceson

dav

Ciasto Salceson

Ciasto czekoladowe z grubą warstwą polewy, nadziane po brzegi aromatycznymi jabłkami. Jesienna kompozycja smaków – mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z cynamonem, orzechami i rodzynkami. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, a przy tym zaskakująco smaczne. Przechowywane i szczelnie zamknięte w metalowej puszce, długo zachowuje świeżość.

Składniki na formę o wymiarach ok. 25 x 30 cm

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy 16 g
  • cukier 2/3 szklanki
  • jajka duże 3
  • jogurt jabłkowy z cynamonem 150 g
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • jabłka 3-4
  • orzechy włoskie 1 szklanka
  • rodzynki garść
  • rum 2 kieliszki

*Składniki w temperaturze pokojowej. 

Polewa czekoladowa

  • margaryna 60 g
  • cukier 1/3 szklanki
  • woda 2 łyżki
  • kakao 3 kopiaste łyżki

Przygotowanie:

  • Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na parę godzin. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą i przesiewamy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy olej i jogurt, miksujemy do połączenia składników. Składniki sypkie dodajemy partiami, każdorazowo miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy jabłka, orzechy, odcedzone rodzynki i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180 °C ( do suchego patyczka ). Studzimy i polewamy czekoladą.
  • Polewa: margarynę, cukier i wodę podgrzewamy w rondlu do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Na końcu dodajemy kakao, energicznie mieszamy.

dav

Share Button

Dodaj komentarz