Ciasto Shrek

dav

Ciasto Shrek

Ciasto, które przyciąga swoim wyglądem, ale i smakiem. Bardzo pyszne, lekkie i mało słodkie z nieco kwaskowatą nutą. Przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto.

Biszkopt na tortownicę o wymiarach 28 cm

  • jajka wiejskie duże 4
  • cukier kryształ 8 łyżek
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • szczypta soli

Poncz do ciasta biszkoptowego

  • woda 6 łyżek
  • sok z cytryny 2
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka

Masa zielona

  • sok zielony np. Kubuś 1 litr
  • budyń śmietankowy bez cukru 2 x 40 g
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżka

Masa śmietanowa 

  • śmietana kremówka 30-36 % 330 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • galaretka żółta + gorąca woda 3/4 szklanki
  • cukier kryształ lub puder 2 łyżki
  • listki mięty 3-5, skórka z cytryny

Ponadto

  • ciastka delicje
  • galaretka zielona + gorąca woda 3/4 szklanki

 

Przygotowanie 

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C, arkusz papieru do pieczenia zaciskamy na pierścieniu formy ( boków tortownicy nie natłuszczamy). Oddzielamy żółtka od białek ( jajka wcześniej sparzone i w temperaturze pokojowej). Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia, zaczynamy partiami dodawać cukier stale ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki z proszkiem do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy. Składniki sypkie dodajemy partiami do ubitych jaj i mieszamy bardzo delikatnie, ręcznie za pomocą łopatki. Masę biszkoptową przekładamy na blaszkę, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 15-20  minut. Ciasto biszkoptowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na poncz mieszamy i lekko nasączamy ciasto.
  • Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Sok przelewamy do garnka z grubym dnem i mieszamy z budyniami i skrobią ziemniaczaną. Wstawiamy na palnik i często mieszając podgrzewamy do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Gorącą masę wylewamy na ciasto biszkoptowe, wyrównujemy wierzch, studzimy.
  • Cukier lub cukier puder miksujemy z listkami mięty w młynku do kawy ( można pominąć choć ten dodatek sprawia, że ciasto zyskuje na smaku i świeżości ).
  • Mocno schłodzone składniki tj. śmietana kremówki i serek mascarpone miksujemy na sztywno, dodajemy cukier miętowy i cienką strużką wlewamy jeszcze płynną żółtą galaretkę ( najlepsza będzie cytrynowa ). Masę śmietanową przekładamy na zielony budyń. Następnie delicje układamy na wierzchu i zalewamy tężejącą zieloną galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce parę godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego.

dav

 

 

Share Button

Dodaj komentarz