Ciasto styropian z brzoskwiniami

1

 Ciasto styropian z brzoskwiniami

Ciasto Styropian ( sernik bez sera )- polecam również styropian z czarną porzeczką

Ciasto z wyglądu do złudzenia przypomina sernik na półkruchym cieście. Masa serowa jest na bazie jogurtów brzoskwiniowych i naturalnego jogurtu typu greckiego, połączonych z wiórkami kokosowymi, co miejscami po upieczeniu przypomina właśnie styropian. Ciasto możemy wzbogacić owocami, a w tym przepisie wylądowały brzoskwinie.

Składniki na formę o wymiarach 39 x 25 cm

Ciasto półkruche 

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier puder  1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( płaskie )
  • żółtka z 5 jaj
  • masło lub margaryna 250 g
  • szczypta soli

Masa jogurtowa 

  • białka z 5 jaj
  • cukier kryształ 3/4 szklanki
  • jogurt brzoskwiniowy 660 g
  • jogurt naturalny typu greckiego 330 g
  • budyń śmietankowy 2 x 40 g
  • wiórki kokosowe 180 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • ponadto brzoskwinie puszka, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i posiekaną margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i ciasto początkowo siekamy, a potem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Chłodzimy  w zamrażarce około godzinę.
  • Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę,  kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale ubijając.  Jogurty, suchy budyń, proszek do pieczenia miksujemy do połączenia w osobnej misce. Dodajemy ubitą pianę, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Delikatnie przelewamy masę jogurtową, na wiech wykładamy owoce, a na ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika, a po całkowitym wystygnięciu chłodzimy parę godzin.

Ciasto podczas pieczenia może nieco urosnąć i lekko popękać, natomiast podczas studzenia opadnie i ładnie się wyrówna. Najlepsze do krojenia i jedzenia jest następnego dnia. 

Smacznego życzę, dajcie znać czy Wam smakuje ! 😉

1

 

Share Button

Dodaj komentarz