Ciasto ucierane na jogurcie z owocami i kruszonką

19224969_1953658721529648_6222877987027099572_n

Ciasto ucierane na jogurcie z owocami i kruszonką

Ciasta ucierane są szybkie i proste w przygotowaniu, wystarczy zmiksować składniki i dodać ulubione owoce. Idealne na dziecięcą zachciankę.

Składniki na formę o wymiarach

  • jajka 6 ( M )
  • cukier kryształ 150 g
  • jogurt grecki naturalny 250 g
  • olej rzepakowy 100 ml
  • mąka tortowa 150 g
  • mąka krupczatka 100 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 lub 1 płaska łyżeczka
  • cukier wanilinowy 16 g
  • owoce np. rabarbar + 2 łyżki cukru, nektarynka
  • kruszonka

Przygotowanie:

  • Rabarbar myjemy, obieramy z grubych włókien, odcinamy końce. Następnie kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Rabarbar odstawiamy na 10-20 minut, aż puści sok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 °C.
  • Składniki tj. jajka, jogurt w temperaturze pokojowej. Całe jajka ucieramy z cukrem do białości na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy po łyżce jogurt, stale miksujemy zmniejszając obroty miksera. Olej wlewamy cienką strużką. Składniki sypkie mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy na najniższych obrotach miksera.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do foremki, na wierzch układamy odciśnięty rabarbar i pokrojoną w plastry brzoskwinię lub nektarynkę. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 25-30 minut ( do suchego patyczka ).

Smacznego.

19224969_1953658721529648_6222877987027099572_n

 

Share Button

Dodaj komentarz