Ciasto ucierane na oleju z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane na oleju z truskawkami i kruszonką

Najprostsze i najszybsze z  możliwych wypieków !  Ciasto ucierane na oleju z dodatkiem jogurtu naturalnego, pulchne i delikatne wręcz rozpływające się w ustach.

Składniki na formę 30 x 20 cm

*Składniki w temperaturze pokojowej 

  • jajka 4
  • jogurt typu greckiego 3-4 łyżki
  • olej 80-100 ml
  • cukier kryształ 200 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • mąka tortowa 270 g
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • truskawki
  • kruszonka

Przygotowanie

Truskawki myję, osuszam i odcinam szypułki. Następnie kroję je na plasterki ( pozostawione w całości pod wpływem ciężaru opadną na dno wówczas ciasto straci na puszystości ). Jajka z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego ucieram na jasną i puszystą masę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodaję jogurt i olej, miksuję tylko do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą. Składniki sypkie przesiewam do miski i mieszam delikatnie łopatką. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki wykładam na wierzch i posypuję kruszonką. Piekę przez 35 minut w temperaturze 180 °C ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmuję od razu po upieczeniu i studzę na kratce.

Smacznego,

20160624_182134 20160624_182152 20160624_182438

 

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.