Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

Pierwszy rabarbar w tym sezonie. No, nie mogłam się oprzeć, żeby zaraz czegoś nie ukręcić. Ciasto ucierane z rabarbarem z dodatkiem jogurtu i serka mascarpone. Ciasto jest bardzo delikatne i maślane, w połączeniu z kwaskowatymi owocami smakuje rewelacyjnie. Idealne ciasto na wynos, do parku na podwieczorek lub weekendowy piknik. Polecam !

Składniki na tortownicę 26 cm

  • jajka 4 duże
  • cukier drobny kryształ 2/3 szklanki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • serek mascarpone 100 g
  • jogurt naturalny typu greckiego 3 łyżki
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masło 70 g
  • rabarbar 3-4 łodygi + cukier 2 łyżki
  • parę truskawek
  • cukier puder do posypania

Składniki w temperaturze pokojowej. 

Przygotowanie

  • Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na obręczy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Masło rozpuszczamy odstawiamy do wystudzenia. Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z grubych włókien. Następnie kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem, aby puścił sok. Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki, kroimy w kostkę.
  • Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, stale miksujemy. Mieszamy jogurt z serkiem mascarpone, dodajemy i miksujemy do połączenia składników na średnich obrotach miksera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy.
  • Obroty miksera zmniejszamy na najniższe i na przemian dodajemy partiami roztopione masło i składniki sypkie. Ciasto przekładamy do formy.
  • Na wierzch ciasta układamy truskawki i odciśnięty rabarbar. Pieczemy do suchego patyczka, około 30 minut.

Smacznego,

30714302_2087149184847267_9214766537301295104_n

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.