Ciasto z budyniem i śliwkami

Okoliczne stragany wypełnione są różnymi rodzajami śliwek. Teraz są najsmaczniejsze, słodkie i dorodne dlatego warto korzystać. Ciasto półkruche z owocami często gościło na naszym stole w tym sezonie.  Moje końcowe zapasy postanowiłam wykorzystać na kompot i właśnie to ciasto. Ciasto z budyniem i śliwkami poleca się :)

Ciasto półkruche forma 25 x 35 cm

  • mąka pszenna 400 g
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • cukier 170 g
  • żółtka z 4 jaj
  • masło 83 % tł. 200 g
  • śmietana 18 % 2-3 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • szczypta soli
  • śliwki około 700 g
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Sypkie składniki wcześniej przesiewamy do misy, mieszamy z solą i cukrem, dodajemy miękkie masło. Składniki siekamy z grubsza na kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy w elastyczną zwartą kulę ciasta, powinno być gładkie i elastyczne w dotyku. Ciasto dzielimy na dwie cześć ( jedna mniejsza ) owijamy folią spożywczą, chłodzimy w zamrażarce około 30-40 minut. Większą część ścieramy na grubych oczkach tarki na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociskając dłonią formując spód ciasta. Przekładamy wcześniej ugotowany i wystudzony budyń, a na wierzch wykładamy śliwki pokrojone w mniejsze kawałki. Mniejszą część ciasta w ten sam sposób ścieram na śliwki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 °C przez 50-55 minut.

Budyń czekoladowy:

  • budyń czekoladowy 2 x 40 g
  • mleko 1 l
  • cukier 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki

Ugotować budyń : Odlewamy 200 ml mleka do wysokiego naczynia, mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem i budyniem z torebki. Pozostałą ilość mleka gotujemy, masę przelać na gotujące się mleka. Doprowadzamy do „pyrkania”. Studzimy.

Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, przechowujemy w lodówce.

20150917_173130 20150917_173347 20150917_173400 123

Share Button
Oznaczone , , , , , ,

Jedna opinia z “Ciasto z budyniem i śliwkami

  1. Wygląda bardzo apetycznie
    zapraszam do mnie: http://rategazelle.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.