20160923_180952

Ciepłe lody

Ciepłe lody

Smak mojego dzieciństwa to ciepłe lody zanurzone w polewie czekoladowej lub te białe z posypką, kto ich nie zajadał ! Słodka i lepka pianka w chrupiącym wafelku to było coś. Domowe ciepłe lody to super sposób na wykorzystanie zalegających białek po kruchych wypiekach. Świetnie sprawdzą się na kinderbal, a posmakują nie tylko dzieciom. Polecam

Składniki na 8-10 ciepłych lodów na bezie włoskiej

Syrop cukrowy

  • woda 50 ml
  • cukier kryształ 10 łyżek

ponadto

  • białka z 2 dużych jaj ( sparzone )
  • cukier kryształ 10 łyżek
  • szczypta soli
  • barwik spożywczy w żelu
  • 8-10 wafelków

Przygotowanie:

W rondlu umieszczamy wodę i cukier, podgrzewamy na średniej mocy palnika przez 10-12 minut. Pędzelkiem zbieramy z brzegów rondla zgromadzony cukier, co zapobiegnie scukrzeniu. Syropu nie mieszamy podczas gotowania. Po upływie około 8-10 minut syrop powinien osiągnąć temperaturę około 100 °C, wówczas zaczynamy ubijać białka ze szczyptą soli. Należy wyczuć moment kiedy białka będą dobrze ubite, cukier w nich rozpuści się całkowicie, a syrop będzie gotowy. Syrop cukrowy z czasem studzenia szybko gęstnieje. Gotowy syrop cukrowy powinien osiągnąć temperaturę około 120 °C. Jeśli nie posiadamy termometru cukierniczego, odrobinę syropu wpuszczamy do zimnej wody, jeśli stwardnieje jest gotowy. Białka ubijamy z cukrem. Partiami ( najlepiej po łyżce ) dodajemy cukier, stale miksując na najwyższych obrotach miksera. Kiedy piana będzie lśniąca i gęsta, bardzo cienką strużką wlewamy syrop cukrowy stale ubijając, aż beza wystygnie.  Na końcu dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i z odpowiednią końcówką tylki przekładamy do wafelków. Następnie ciepłe lody chłodzimy w lodówce, aby z kremu bezowego utworzyła się charakterystyczna pianka. Ciepłe lody przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego

20160924_074934

20160923_180916

20160924_074624

20160923_180952

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.