dav

Ciociny bigos z porów

Ciociny bigos z pora

Ciociny bigos z porów jest królem imprezowego stołu, zaraz obok warstwowej sałatki z tuńczyka i brokuła pod czosnkową pierzyną i migdałami. Prosty i dużo szybszy w przygotowaniu, niż ten tradycyjny, a przy tym dodatki możemy modyfikować. Bazowym składnikiem jest oczywiście por i cebula. W tym przepisie występuje fasolka szparagowa, a  oryginalnym był groszek. Jeśli zrezygnujecie z mięsa i kiełbasy, otrzymacie super wegańską wersję.

Składniki na średniej wielkości półmisek

  • por długi i gruby 5 sztuk
  • cebula 2
  • zielona fasolka szparagowa mała szklanka
  • łopatka 800 g
  • kiełbasa Podwawelska 250 g
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • ketchup 3-5 łyżek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • woda lub bulion 1/2 szklanki

Przygotowanie 

  • Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pory płuczemy pod bieżącą wodą i usuwamy zewnętrzne liście. Następnie kroimy po całej długości w piórka lub krążki. Dodajemy do szklistej cebulki i dusimy do miękkości, pod przykrywką. W połowie dorzucamy mrożoną fasolkę i dalej dusimy, mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby podlewamy wodą lub bulionem. Mięso kroimy w drobną kostkę i smażymy do miękkości. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy. Ketchup mieszamy z koncentratem i przyprawami. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dusimy jeszcze parę minut. Doprawiamy do smaku. Bigos z porów najlepszy jest następnego dnia, jak wszystko się przegryzie.

Smacznego,

dav

Share Button

1 thought on “Ciociny bigos z porów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.