Cupcake

10612565_1620135521548638_4759377420450226622_n

Pyszne, delikatne babeczki z kremem zdobione na różnorodne sposoby. Oto pierwsza wersja tego typu małych babeczek.

Składniki:

  • masło 1/2 kostki
  • mąka 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 2 szt.
  • mleko 200 ml
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki, lub ekstrakt 1 łyżeczka
  • ponadto do kakaowych 2 łyżeczki gorzkiego  kakao

Wykonanie

Mąkę przesiać, połączyć ze składnikami sypkimi, wymieszać. Masło w temperaturze pokojowej, utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku każdorazowo zmiksować, dolać mleko. Połączyć składniki płynne z suchymi. Za pomocą miksera dokładnie połączyć na średnich obrotach. Formę wypełnić papilotkami, piekarnik nagrzać do temperatury 190*C -pieczenie każdej partii po 25 min. Wypełnić masą papilotki do 2/3 wysokości  każdej foremki. Upieczone babeczki pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie ozdobić kremem i innymi dekoracjami.

Frosting waniliowy 

  • mleko 500 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • żółtka 2
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier kryształ 4 łyżki
  • masło 2/3 kostki
  • barwnik spożywczy kolorowy- niekoniecznie

Przygotowanie:

Odlać szklankę mleka, w którym wymieszać mąkę ziemniaczaną, pszenną, żółtka, cukier. Pozostałą ilość mleka doprowadzić do wrzenia. Do zagotowanego mleka, przelać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać doprowadzić do wrzenia, kiedy budyń będzie pyrkać zdjąć z palnika. Garnek przykryć woreczkiem, wtedy nie zrobi się niepożądany kożuch. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć na   puszystą masę, dodając po jednej łyżce budyniu. Na koniec można dodać barwnik.

 

20150201_153611 11 10612565_1620135521548638_4759377420450226622_n

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz