Cynamonowe jabłka w cieście francuskim

20150220_132952

Ciasta francuskie z nadzieniem jabłkowym, bardzo delikatne i słodkie.  Przygotowanie ich zajmuje zaledwie 15 minut, a nadzienie zależy od Was czy na słodko czy na ostro jako przekąska.

Składniki:

  • ciasto francuskie 275 g
  • jajko roztłuczone
  • jabłko 1 duże
  • cynamon 1 łyżeczka
  • goździki 3
  • cukier lub ksylitol 4 łyżeczki
  • woda 3 łyżeczki
  • cukier puder 2 łyżeczki

Wykonanie

Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Umieścić w rondelku z wodą i cukrem. Dodać cynamon z goździkami, doprowadzić do zagotowania, odparować nadmiar płynu. Farsz owocowy ostudzić. Gotowe ciasto francuskie, podsypać delikatnie mąką na stolnicy,  lekko rozwałkować wykroić dowolny kształt, naciąć górną warstwę. Nałożyć nadzienie, zachowując wolne boki, żeby swobodnie zlepić ciasto. Posmarować jajkiem, pieczenie w temperaturze  230 °C, 10-13 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

20150220_132952 20150220_132919


Share Button

Dodaj komentarz