Cytrynówka na miodzie

Cytrynówka na miodzie

Domowa cytrynówka na miodzie, mocno schłodzona smakuje najlepiej. Mam wrażenie, że ta na miodzie jest nieco delikatniejsza w smaku i po prostu smaczniejsza. Przepis naprawdę godny polecenia. Tym postem, życzę Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, szampańskiej zabawy !

Składniki na dwie butelki 

  • spirytus 0,5 l
  • miód płynny akacjowy lub lipowy 0,5 szklanki
  • soczyste cytryny 4-5
  • woda 0,75 -1 l
  • cukier 0,5 szklanki lub mniej

Przygotowanie 

  • Cytryny zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2-3 minuty, osuszamy. Następnie porządnie je masujemy, aby wydobyć jak najwięcej soku. Cytryny ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, ale samą żółtą skórkę  ( biała skórka doda nam goryczy w nalewce, a to jest niepożądane ). Startą skórkę umieszczamy w naczyniu z nakrętką, zalewamy spirytusem i odstawiamy na noc.
  • Cytryny przepoławiamy  i wyciskamy sok. W garnku umieszczamy sok wraz z miąższem z cytryn, cukier, miód i wodę. Mieszankę podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, studzimy. Mieszankę cytrynową przecedzamy przez sitko.
  • Następnego dnia przecedzamy spirytus, usuwając skórkę cytryny i łączymy ze sobą mieszankę cytrusową i spirytus. Dokładnie mieszamy, po czym zlewamy do butelek przecedzając przez tetrę lub pończochę. Wódkę odstawiamy na parę dni, aby dobrze się przegryzła. Najlepiej, aby dochodziła w lodówce, a przed podaniem przechowujemy w zamrażarce. Otrzymałam dwa litry gotowej nalewki, gdyż rozcieńczyłam ją wodą do pożądanego smaku. 

Smacznego delektowania się, a Początkującej Pani Domu dziękuję za pyszny przepis !

 

dav

 

 

 

 

 

Inspiracja przepis Pani domu

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.