Cytrynówka na spirytusie

Cytrynówka na spirytusie

Miłośników domowych trunków zapraszam na domową cytrynówką.  Dość mocno rozgrzewająca na spirytusie, wyborny smak i wspaniały kolor. Jeśli dla Was okaże się zbyt mocna, spokojnie możecie ją rozrobić z dodatkową ilością syropu cukrowego. Cytrynówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a najsmaczniejsza oczywiście mocno schłodzona.

Składniki na około 2,5 litra gotowej nalewki

  • spirytus 1 litr
  • cytryny 8 dużych sztuk
  • cukier kryształ 500 g
  • woda przegotowana 600 ml

Przygotowanie:

  • Cytryny szorujemy i zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na minutę. Następnie ostrym nożem lub obieraczką do warzyw obieramy cytryny ( tylko żółte skórki, bez białej błonki gdyż nasza cytrynówka zrobi się gorzka). Skórki cytryny zalewamy spirytusem i odstawiamy na 24 godziny.
  • W garnku umieszczamy wodę, cukier i pokrojone w grubszą kostkę cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Podczas gotowania cytryny zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, mieszamy. Gotujemy tylko do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru.
  • Po upływie wskazanego czasu zgniatamy cytryny i całość przecedzamy przez drobne sitko, aby pozbyć się miąższu i pestek. Spirytus przelewamy przez sitko i łączymy z cytrynowym syropem. Dokładnie mieszamy całość i próbujemy, a w razie potrzeby rozcieńczamy wodą z rozpuszczonym cukrem. Gotową cytrynówkę zlewamy do butelek i odstawiamy do lodówki na parę dni, a przed podaniem wkładamy do zamrażarki.

Pijcie i zapraszajcie gości, dajcie znać jak Wam poszło 😉

23244290_2012184575677062_5280236520701631960_n

Share Button

2 Comments on Cytrynówka na spirytusie

  1. Zuza
    5 listopada 2017 at 15:43 (9 miesięcy ago)

    świetna :)

    Odpowiedz
  2. Martyna
    6 kwietnia 2018 at 08:18 (4 miesiące ago)

    Jest rewelacyjna. Robiłam juz dwa razy. Wszystcy zachwalają i chą więcej 😀

    Odpowiedz

Leave a Reply