Czekoladowe ciasteczka


Czekoladowe ciasteczka
 z ulubionymi dodatkami.

Składniki na dwie blachy ciasteczek:

  • mąka pszenna 250 g
  • proszek do pieczenia lub soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • kakao 4 łyżeczki kopiaste
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier drobny kryształ 3/4 szklanki
  • masło 200 g
  • jajka 2
  • ponadto: czekolada mleczna 100 g, orzechy laskowe 80 g, rodzynki tureckie 80 g, wiórki kokosowe lub migdały.

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy  do temperatury 180 °C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do miski. Czekoladę i orzechy siekamy w kostkę. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do miski. Jajka roztrzepujemy, dodajemy z cukrem i cukrem wanilinowym co całości wraz z bakaliami i czekoladą. Wszystkie składniki zagniatamy w kulę zwartego i elastycznego ciasta. Ciasto można schłodzić, aby ciasteczka zachowały kształt.
  • Ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu. Delikatnie dłonią spłaszczamy. Pieczemy przez 15-20 minut. Studzimy na kratce.

received_619136668220261 received_619136704886924

Share Button
Oznaczone , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.