Czekoladowo jaglany budyń z chia

26992730_2042970485931804_3232622016227300237_n

Czekoladowo jaglany budyń z chia

W ostatnim czasie w mojej kuchni do łask powróciła kasza jaglana. Ponownie w postaci jaglanego budyniu, z dodatkiem mrożonych malin i kokosowej wkładki z chia. Czekoladowo jaglany budyń z chia to idealny deser do słoiczka na wynos do pracy, na uczelnię.

Składniki na 3-4 porcje 

  • kasza jaglana 100 g
  • gorąca woda
  • gorzka czekolada 100 g
  • gorzkie kakao 1 łyżka
  • mrożone maliny
  • jogurt kokosowy typu greckiego 150 g
  • nasiona chia 3-4 łyżki
  • mleko roślinne lub krowie około 1/3 szklanki

Przygotowanie 

  • Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, wg zaleceń na opakowaniu. Czekoladę łamiemy na kostki i umieszczamy w kielichu blendera. Ugotowaną, bardzo ciepłą kaszę przekładamy do blendera, dodajemy początkowo pół szklanki ciepłej/ gorącej wody i miksujemy do momentu otrzymania aksamitnej konsystencji budyniu. Dodanie gorących dodatku należy dostosować do posiadane urządzenia. W niektórych kielichach blendera nie jest wskazane miksowanie gorących składników. 
  • Nasiona chia dodajemy do jogurtu i mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  • Do słoiczków przekładamy warstwami budyń jaglany, maliny, kokosowe chia.

Smacznego

26992730_2042970485931804_3232622016227300237_n

Share Button

Dodaj komentarz