20160131_101951

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

Czekoladowy pudding jaglany

Czekoladowy pudding jaglany z owocami to wspaniały i sycący deser, a jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut.  Jaglanka jako królowa kasz, ma właściwości odkwaszające, nie zawiera glutenu przez co jest lekkostrawna, posiada również właściwości antywirusowe. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi.  Modna kasza jaglana, odrobina gorzkiej czekolady, kakao i dojrzałe banany, które dodają naturalnej słodyczy to moja propozycja również na drugie śniadanie. Szczerze jestem przekonana, że ktokolwiek spróbuje nie zgadnie co jest podstawą tego deseru. Zamiast ciasta lub innej dawki sporych kalorii, możemy sobie zaserwować bogaty w minerały i witaminy deser w postaci jaglanego budyniu z ulubionymi dodatkami, podawany na ciepło lub zimno.

Składniki

  • kasza jaglana 100 g
  • gorzka czekolada 4 kostki
  • gorzkie kakao 3 łyżki ( bezglutenowe )
  • dojrzałe banany 2
  • mleko roślinne 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • bakalie lub świeże owoce
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie

Kaszę jaglaną uprażyć w rondlu do momentu uzyskania orzechowego zapachu, następnie zdjąć z palnika i zalać wodą i mlekiem. Gdy kasza zacznie się gotować dodać szczyptę soli morskiej, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, dodać do gorącej kaszy, aby się rozpuściła. Kolejno dodać pokrojone banany, kakao i zmiksować blenderem na gładką i aksamitną konsystencję puddingu. Podawać na ciepło lub zimno,  z dodatkiem ulubionych owoców lub bakalii.

Smacznego,

20160131_102316 20160131_102339

20160131_101951

Share Button

3 thoughts on “Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

  1. Witam znalazłam twój blog a w nim ciekawe przepisy bezglutenowe bo właśnie zmagam się z tą dietą .Chlebek już miałam zarobiony z innego blogu a z twojego upiekłam ciasto cukiniowe przyznam że jest pyszne ,nie miałam cukini więc dałam ugotowanego buraka cukrowego,jestem ze wschodu a tam króluje ciasto buraczasz i za twoim przepisem mogę się raczyć tym ciastem .Dzięki za twój blog i za przepisy bezglutenowe jutro robię budyń z kaszy jaglanej .Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.