Czekoladowy pudding Chia z musem bananowym

Czekoladowy pudding Chia z musem bananowym

Czekoladowy pudding Chia z musem bananowym to zdrowy i pyszny deser. Gwarantuję, że po nim nie ma wyrzutów sumienia ! Pudding Chia z gorzką czekoladą i kakao w połączeniu ze słodyczą musu bananowego to doskonałe połączenie, smaki równoważą się co sprawia, że pudding wcale nie jest słodki.  Nowość w mojej kuchni nasiona Chia ( szałwia hiszpańska ) jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to gorąco zachęcam ! Polecam również  Pudding kokosowy z nasionami Chia i owocami

Składniki na dwie salaterki 

  • mleko migdałowe, sojowe, krowie 200 ml
  • nasiona Chia 3 -4 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • gorzka czekolada
  • dojrzałe banany 2
  • sok z cytyny 2 łyżki
  • owoce np. borówki

Przygotowanie

Nasiona Chia zalewam mlekiem, dodaję kakao energicznie mieszam, aby pozbyć się grudek. Odstawiam na 2-3 godziny do napęcznienia, mleko z Chia mieszam co jakiś czas. Owoce myję, pozostawiam na durszlaku. Banany miksuję na gładko blenderem, dodaję sok z cytryny.  Czekoladę siekam na mniejsze kawałki. Do słoiczków lub szklanek warstwami przekładam mieszankę Chia naprzemiennie z bananami, a na wierzch układam świeże owoce. Całość posypuję wiórkami czekoladowymi.

Smacznego,

20160417_190618 20160417_190857

Share Button

Leave a Reply