Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach

Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach.

Składniki na 5-6 pucharków

  • mleko zagęszczone niesłodzone 500 g
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • gorąca woda 1/3 szklanki
  • truskawki na mus 6-8 dużych plus do dekoracji
  • cukier puder 5 łyżeczek
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do wystudzenia. Truskawki myję, usuwam szypułki następnie miksuję na gładko. W razie potrzeby dodaję łyżeczkę cukru pudru do truskawek. Część rozpuszczonej żelatyny ( mniej więcej 1/3 ) dodaję do musu, mieszam. Mocno schłodzone mleczko ubijam na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania napuszonej masy, która powinna podwoić swoją objętość. Pod koniec ubijania dodaję pozostałą żelatynę i cukier puder, miksuję. Mus truskawkowy wykładam na spód każdej porcji, zalewam gotową masą. Na wierzch układam owoce. Deser chłodzę w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószam wiórkami kokosowymi.

Smacznego,

22 20160423_141951 20160423_142557

Share Button

Leave a Reply