Domowe biszkopty

Domowe biszkopty.

Wszystkie dzieci uwielbiają biszkopty, a mój Junior za nimi wręcz przepada. Jako grymaszący niejadek, a w chorobie szczególnie, kiedy to żadne menu nie ma przebicia, taki zestaw jak biszkopty i gorzka herbatka to zestaw idealny….. Przygotowanie domowych biszkoptów zajmie Wam chwilę, a macie pewność, że Wasze dzieci zjedzą słodką przekąskę bez spulchniaczy, barwników i emulgatorów. Biszkopty pięknie wyrastają przez dobrze ubite białka, są pulchne i mięciutkie. O wiele smaczniejsze niż te na sklepowych półkach. Biszkopty bardzo chłoną wilgoć, dlatego najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Składniki na około 20 – 25 biszkopcików

  • jajka 2
  • cukier 4 łyżki
  • mąką pszenna 3 łyżki
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżka

Przygotowanie

Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy trzymają się ścian naczynia dodawać partiami cukier, stale miksując. Do białek dodawać po jednym żółtku, miksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Mąki przesiać przez sito, dodawać partiami do masy jajecznej. Składniki wymieszać w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać biszkopciki o dowolnej wielkości. Piec przez 12-18 minut w temperaturze 170 °C kontrolując boki biszkoptów. Wystudzić na kratce.

Smacznego,

20160826_131749

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.