Domowe krówki kruche

dav

Domowe krówki kruche

Krówki to pyszne smakołyki, jakie pamiętam z dzieciństwa i niestety do dnia dzisiejszego mam do nich słabość. Uwielbiam te z kruchym lub lekko ciągnącym środkiem. Przygotowanie domowych cukierków jest banalnie proste, a jedyne czego nam potrzeba to cierpliwości przy mieszaniu masy. Efektownie zapakowane świetnie sprawdzą się jako prezent dla bliskich.

Składniki 

  • cukier kryształ 2 szklanki
  • mleko 3,2 % 2 szklanki
  • masło 100 g
  • cukier wanilinowy 16 g

Przygotowanie 

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Podgrzewamy na średniej mocy palnika, mieszamy co jakiś czas. Po upływie około godziny masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor. Wtedy redukujemy moc palnika i mieszamy cały czas, aby masa krówkowa się nie przypaliła. Im dłużej masa podgrzewana, tym bardziej kruche krówki otrzymamy. Foremkę wykładamy folią spożywczą i smarujemy niewielką ilością masła. Gorącą masę ostrożnie przelewamy, wyrównujemy wierzch i odstawiamy na parę minut. Ciepłą, ale już zastygniętą masę kroimy w kosteczki i zawijamy w papier do pieczenia.

dav

Share Button

Dodaj komentarz