dav

Domowy majonez w minutę

Domowy majonez jest bez porównania, z tym oferowanym na sklepowych półkach, oczywiste prawda ? Osobiście, zawsze zrażało mnie przygotowanie domowego majonezu poprzez ucieranie żółtek i dodawanie oleju kropelka po kropelce, och do znudzenia. Wydaje się tyle roboty, a sposób ekspresowy dla zabieganych mam !? Biorę i kupuję nawet w ciemno. Ot tak, zapuściłam się w gąszcz internetowych inspiracji i co znajduję ? Blender ! Oczywista oczywistość, przecież trzeba ułatwiać sobie życie. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia, blenderem stale miksujemy stopniowo unosząc jego końcówkę i gotowe. Takie przepisy uwielbiam :) Majonez jest delikatny, kremowy i puszysty.  Inspiracją był przepis bezcukiernia.blogspot.com

Składniki na majonez

  • olej rzepakowy 300 ml
  • świeże, sparzone jajka 2
  • musztarda 1  łyżeczka
  • ocet biały winny 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie

Olej przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy musztardę, ocet, przyprawy i sparzone jajka. Końcówkę blendera umieszczamy na dnie naczynia i zaczynamy miksowanie. Gdy na dnie zacznie tworzyć się gęsta, kremowa masa końcówkę blendera stopniowo przesuwamy do góry. W ten sposób miksujemy do połączenia składników. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ masa na tym etapie może niepotrzebnie się rozrzedzić lub zwarzyć. Jeśli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję majonezu, wystarczy dodać dodatkowa porcję oleju ( 1/3 szklanki ) i czynność z miksowaniem powtórzyć.  Majonez przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 7 dni.

Smacznego

dav
domowy majonez w minutę
Share Button

3 thoughts on “Domowy majonez w minutę

  1. Pierwszy majonez zrobiłam z lenistwa : ) Potrzebowałam niewielkiej ilości majonezu, w domu zabrakło, a nie chciało mi się wyjść do sklepu. Zajrzałam do Internetu i znalazłam przepis na właściwie niemal identyczny majonez błyskawiczny. Akurat wszystkie składniki miałam, wystarczyło zmiksować : ) Wprawdzie bałam się, że „przebiję” majonez i masa się zwarzy, na szczęście wyszedł gładki i kremowy. No i faktycznie o niebo lepszy od kupnego, miał naturalny i prawdziwie domowy smak. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.