Domowy makaron z kurkumą

dav

Domowy makaron z kurkumą

Domowy makaron był kiedyś obowiązkowym dodatkiem do niedzielnego rosołu. Pamiętam jakby wczoraj, moja mama ćwiczyłam bicepsy w kuchni wyrabiając ciasto na pyszny, domowy makaron.  Postanowiłam wypróbować pierwszy przepis z dodatkiem mąki krupczatki i cudownej, zdrowej kurkumy, która nadała piękny, lekko pomarańczowy kolor.  Przygotowanie domowego makaronu wymaga nieco cierpliwości, czasu i silnych muskuł. Gwarantuje Wam, że poświęcony wysiłek się opłaci.

Składniki

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka krupczatka 1/2 szklanki
  • duże, wiejskie jajka 3
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • letnia woda 2 łyżki
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • kurkuma 1/2-1 łyżeczka

Przygotowanie

Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę lub blat kuchenny, dodajemy mąkę krupczatkę i sól, mieszamy.  Następnie robimy kopczyk z dołkiem, do którego dodajemy wodę, jajka, olej i wszystko razem siekamy. Ciasto wyrabiamy parę minut, aż będzie gładkie i elastyczne w dotyku. Następnie formujemy kulę. Po przekrojeniu powinniśmy mieć charakterystyczne pęcherzyki powietrza, wówczas jest odpowiednio wyrobione. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na parę części z każdej wałkujemy bardzo cienki placek, każdorazowo podsypując mąką pszenną  z obu stron. Rozwałkowany placek rolujemy i siekamy bardzo drobno. Makaron oprószamy odrobiną mąki, delikatnie podrzucając, aby się nie zlepiał. Odstawiamy do wysuszenia ( co jakiś czas mieszamy). Makaron wrzucamy na wrzącą wodę, uprzednio strzepując nadmiar maki. Gotujemy 3-4 minuty, odcedzamy.

Jeśli chcecie zaoszczędzić trochę czasu i wysiłku polecam użycie maszynki do makaronu, aby nie męczyć się z wałkowaniem., bo surowe ciasto jest dość twarde. Jeżeli ktoś  z Was testował i przepuścił makaron przez maszynkę do mięsa, otrzymując ala spaghetti – dajcie znać w komentarzu 😉

Smacznego,

dav

Share Button

Dodaj komentarz