20160129_113502

Domowy smalec ze skwarkami


Domowy smalec ze skwarkami
przepis na banalnie łatwe przygotowanie. Doskonały smak z dodatkiem świeżego, żytniego  pieczywa i kiszonego ogórka. Domowy smalec kojarzy mi się z wakacjami spędzanymi na Podlasiu, gdzie tego typu smarowidło jako jedno z wielu smakołyków królowało na stole zawsze. Z wielkim uśmiechem na twarzy wracam do wspomnień, gdzie podglądałam jako dziecko wypiekane wielkie brytfanny domowego pieczywa z mocno brązową skórką, w dużym piecu. Ten smak gdy bierzesz pierwszy gryz chrupkiego pieczywka ze smalcem mocno doprawionym solą, a do tego swojska wędlina. Konstantynów i Bonin serdecznie pozdrawiam i całuję, dedykując ten pyszny post.

Składniki

  • słonina bez skóry 600 g
  • cebula 3-4
  • czosnek 2 ząbki
  • boczek surowy 200 g
  • sól, pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę, lub przepuścić przez maszynkę do mielenia na grubych oczkach. Umieścić w wysokim rondlu, na małej mocy palnika podgrzewać do momentu wytopienia sporej ilości tłuszczu, a skwarki będą miękkie ( około 20 minut ), mieszając co jakiś czas. Cebulę i czosnek obrać z łupiny, cebulę pokroić w drobną kostkę. Gdy skwarki są zarumienione i miękkie dodać cebulę, smażyć parę minut stale mieszając. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do całości. Smalec doprawić, ostrożnie przelać do słoiczków. Wystudzony smalec przechowywać w lodówce do 3-4 tygodni.

Pragnę nadmienić, że w przypadku robienia smalcu dobrze jest zaopatrywać się w sklepach firmowych lub mieć dostęp do masarni mięsnych, gdzie smalec jest wyrabiany w rulonach. W ten sposób również można przygotować domowy smalec rozpuszczając gotowy, a przepis modyfikować o dowolne składniki jak jabłko, cebula, boczek.

 20160129_113100
20160129_113502

20160129_113428

Share Button

1 thought on “Domowy smalec ze skwarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.