Donaty pączki z dziurką

Donaty pączki z dziurką

Amerykańskie doughnuts to nic innego jak pączki z dziurką, smażone jak nasze tradycyjne. Puchate ciasto drożdżowe, spora ilość lukru i kolorowej posypki. Dodatkowo do ciasta drożdżowego dodałam serek twarogowy, co wpłynęło na jego delikatność.  Mój mały był zachwycony i wręcz pochłaniał jednego paczka za drugim. Donaty pączki z dziurką

Składniki na 25-30 pączków średniej wielkości

  • mąka pszenna 330-350 g, plus do podsypania
  • drożdże 20 g
  • mleko 200 ml
  • serek twarogowy Mój ulubiony 200 g
  • żółtka z 2 jaj
  • cukier 3 łyżki
  • masło 50 g
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Lukier 

  • cukier puder 1 szklanka
  • ciepła woda 2-4 łyżki
  • posypka

Opcjonalnie można dodać naparstek spirytusu do ciasta drożdżowego, aby nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia. 

Przygotowanie 

  • Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Na środku robimy dołeczek i dodajemy pokruszone drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem ( mleko nie może być gorące ). Z boków zgarniamy trochę mąki, aby zakryć zaczyn. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło, odstawiamy do wystudzenia. Ciasto drożdżowe wyrabiamy za pomocą haka, dodajemy żółtka i serek twarogowy, mieszamy. Kiedy składniki się połączą dodajemy przestudzone masło ( może być lekko ciepłe ) . Ciasto wyrabiamy przez parę minut, im dłużej tym lepiej, wówczas więcej powietrza wtłoczymy w ciasto.
  • Część ciasta przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy placek o grubości 1 cm. Wykrawamy krążki od rantu szklanki lub pierścienia, a dziurkę robimy od kieliszka lub tylki. Donaty układamy na blaszce oprószonej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • Po wyrośnięciu pączki smażymy na rozgrzanym oleju do temperatury 170 °C, z obu stron na rumiany kolor. Pączki układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe donaty zamaczamy w lukrze i posypujemy kolorową posypką.
  • Lukier przesiany cukier puder mieszamy z ciepłą wodą, zaczynając od 2-3 łyżek. Kontrolujemy konsystencję lukry, powinien być dość gęsty.

Smacznego.

26239915_2042175129344673_1957340511264230982_n

26734094_2042175099344676_1988399319905185232_n

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.