Drożdżówka z dżemem

Idealnie delikatne i pulchne ciasto drożdżowe z ulubionym dodatkiem do bułki, a może jeszcze filiżanka kawy do tego ? Śniadanie w sobotni i słoneczny poranek najlepiej na balkonie lub tarasie, ja miałam taki plan na dzisiaj. Uwielbiam taki odpoczynek po całym tygodniu pogodni.  Słoneczny sobotni poranek, śpiew ptaków, cisza i spokój, z dala od miejskiego zgiełku. Mój pies na balkonie ” gadający ” do  kota sąsiadów, mały junior z tysiącem pytań a dlaczego ? Tak to jest mój weekendowy reset.  Zapraszam na pyszne śniadanie.

Rozczyn

  • drożdże świeże 20 g
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 1/2 szklanki
  • woda 1/2 szklanki
  • mąka 1 łyżka

Przygotowanie:

Drożdże kruszę dodaję cukier z mąką. Zimne mleko łączę z gorącą wodą tak, aby mieszanka miała letnią temperaturę. Wszystkie składniki rozcieram na gładko, odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto właściwe

  • cukier 3 łyżki
  • jajko 1 rozkłócone
  • mąka pszenna 3 i 1/2 szklanki, plus do podsypywania
  • cukier wanilinowy 8 g
  • masło roztopione 3 łyżeczki
  • szczypta soli
  • dżem lub inne nadzienie
  • cukier puder do oprószenia
  • rozkłócone jajko z odrobiną mleka

Przygotowanie

Masło roztapiam w rondelku, pozostawiam do wystudzenia. Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrabiam w misce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam parę minut. Ciasto powinno być pulchne i delikatne, w razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki.  Z ciasta formuję prostokąt, wykładam nadzienie i zwijam w rulon, który delikatnie spłaszczam. Kroję na prostokąty o wielkości 5 cm, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypaną mąką.  Każdą bułkę smaruję mieszanką mleka z roztrzepanym jajkiem. Robię wgłębienie od tępej strony noża. Bułki piekę  w temperaturze 180 °C przez 25-30 minut, na rumiany kolor. Studzę na kratce, posypuję cukrem pudrem.

Smacznego,

20150919_093008

Share Button
Oznaczone , , , , , , , ,

Jedna opinia z “Drożdżówka z dżemem

  1. Na pewno są smaczne, super wyglądają

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.