Dyniowy sernik na kruchym cieście

Dyniowy sernik na kruchym cieście

Jesienny przepis na dyniowy sernik na kruchym cieście. Bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach z aromatycznym posmakiem dyni, cytrusów i korzennych przypraw.

Składniki na formę około 28 x 43 cm

Ciasto półkruche 

  • mąka pszenna 400 g
  • cukier puder 50 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • margaryna z murzynkiem 200 g
  • smalec 1-2 łyżki
  • żółtka z 2 dużych jaj
  • gęsta śmietana 18 % 1-2 łyżki

Masa serowa 

  • ser z wiaderka Piątnica 1 kg
  • żółtka z 2 jaj
  • jajka 3
  • puree z dyni 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 4-5 łyżek
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • cukier puder 3 łyżki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • skórka z otartej cytryny
  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • domowa przyprawa do piernika szczypta

Przygotowanie 

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy posiekaną margarynę i smalec. Wszystkie składniki siekamy z grubsza i rozcieramy palcami do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, początkowo siekamy, a potem ciasto zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Chłodzimy w zamrażarce przez około godzinę
  • Białka oddzielamy od żółtek. Ze sparzonej wcześniej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W osobnej, dużej misce mieszamy ser, żółtka, cukier puder, puree z dyni, przyprawy, sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy piana zaczyna trzymać się ścian naczynia partiami dodajemy cukier. Sztywną pianę partiami przekładamy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy.
  • Foremkę natłuszczamy i posypujemy odrobiną bułki tartej lub kaszy manny. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przelewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch sernika ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 170-180 °C (wcześniej nagrzewamy piekarnik). Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

* Wskutek napowietrzenia masy serowej, podczas pieczenia sernik rośnie i może nieco popękać, natomiast przy wolnym studzeniu opadnie i ładnie się wyrówna. Zwróć uwagę jakiej konsystencji posiadasz puree z dyni i dopasuj ilość mąk ( moje puree z dyni było dość soczyste )

dav

Share Button

Leave a Reply